školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Presentation

Otevřený ateliér/ Péter Szabó (HU)

kresba, koncept
18.8.22.8.

S Péterem Szabó, hostujícím umělcem galerie Školská 28, a jeho dlouhodobým projektem My Last Three Years, na kterém pracuje v prostoru galerie, se máte možnost seznámit od 18. do 22. srpna. Galerie je přístupná denně od 17 do 20 h.
Na velkoformátových kresbách Péter Szabó komentuje společenskopolitickou situaci v současném Maďarsku. Autor sbírá novinové fotografie veřejných protestů, jejichž digitální koláže slouží jako podklad pro monumentální dokumentární skicář. Kresby reflektují ekonomické otázky, problémy sociálního vyloučení nebo proces budování politické image. Součástí projektu má být také snadno cenově dostupná publikace "dějin sociálních akcí" novinového formátu, autor plánuje její prodej ve veřejném prostoru.
Schůzku s Péterem Szabó si můžete domluvit předem na emailové adrese jackietriste@yahoo.co.uk .
Péter Szabó (narozen 1978 v Rumunsku), je intermediální a konceptuální umělec, žije a pracuje v Maďarsku. Studoval na Vysoké škole výtvarného umění v Kluži - Napoce v Rumunsku a na maďarské Akademii výtvarných umění v Budapešti. Používá širokou škálu médií včetně kresby, objektu, instalace a sociální akce, jeho práce často komentují současnou politickou a sociální situaci v Maďarsku, účastnil se mnoha rezidenčních programů v různých zemích Evropy (Velká Británie, Německo, Rumunsko, Rakousko, Polsko), vystavoval také v České republice (Loophole to Happiness, Futura, Praha 2011), na Slovensku a ve Španělsku. Pod pseudonymem Jackie Triste se věnuje také elektronické hudbě.
Péter Szabó je hostujícím umělcem galerie v rámci programu Visegrad Artist Residency Program.