školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Concert

TCHAKE (aus) & Simon Whetham (uk)

elektroakustická improvizace & terénní nahrávky
Wed 28.1. - 19:30

Tchake tvoří dva mladí australští hudebníci: bubeník Michael McNab z Melbourne a elektronický hudebník Josten Myburgh z Perthu. Díky užití elektroniky, která zároveň doprovází i manipuluje improvizující perkuse, Tchake zkoumají kontextuální implikace jejich zvuku. K výzkumu mezi digitálním a akustickým zvukovým světem používají i stavění různých zvukových textur do kontrastu. Vznikají tak performance, které jsou poučené nejen současnou komponovanou hudbou, ale i japonským onkyo, hudebním redukcionismem, a jež se nebrání estetice koláže ani aktivního užití chyby.
Jejich premiérové vystoupení v Čechách uvede hostující umělec galerie Školská 28, významný britský zvukový umělec a performer Simon Whetham. Ten během posledních osmi let rozvíjel práci s terénními zvukovými nahrávkami jako s výchozí surovinou hudební kompozice. Jedná se nejčastěji o zvuky životního prostředí (ať přírodního nebo industriálního), které zachycuje takovými metodami a technikami, aby dosáhl diskrétnosti zvukových jevů.

Simon Whetham publikoval velké množství nahrávek prostřednictvím labelů Touch Music, Cronica, Dragon's Eye, Monochrome Vision and Entr'acte; spolupracoval s hudebníky, malíři, videoartisty, tanečníky, básníky; vedl poslechové workshopy a workshopy terénního nahrávání zvuku ve Velké Británii, Estonsku, Kolumbii, Chile a Austrálii a získal množství ocenění, zejména za projekt "Active Crossover“.
Projekt "Active Crossover“ podporovaný Arts Council England a PRS for Music Foundation zahrnuje zvukové instalace, performance, spolupráci s lokálními umělci a zvukové workshopy. Byl uskutečněn v šesti městech ve Velké Británii a také v Estonsku, Argentině, Chile, Kolumbii a Austrálii, v budoucnu proběhne v Německu a v Norsku.

Entry Fee: 80 Kč – Reduced: 60 Kč

Images