školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Concert

Gomez & Gargaud (F) + The Pololáníks & Matěj Kratochvíl

volná improvizace
Fri 13.2. - 19:30

Francouzské elektroakustické duo tvoří dva zkušení hráči: Jean Philippe Gomez, který kromě svého hlasu, užívá ke hře tzv. no-input mixpult a komponující kytarista Guillaume Gargaud. Jejich duo osciluje mezi intenzivní až expresionistickou performancí a jemnou, chvílemi až lahodnou minimalistickou improvizací.
Hosty z Francie při tomto večeru doplní domácí kvintet The Pololáníks, pro tento koncert rozšířený o dechaře, etnomuzikologa a šéfredaktora časopisu HIS voice Matěje Kratochvíla.

Guillaume Gargaud a Jean Philippe Gomez se setkali při zkoušce Nozal Cube v roce 2011. Zrodilo se tak duo intenzivních prožitků na pomezí násilného expresionismu a sladkého minimalismu. "Drsně pronikavý jekot, švitoření a klokotání prýští z vnitřností loopu, antediluviální analogové konzole a syntezátoru, 'zpěv' tvoří zkreslená cyclothymická kytara. Hudba plná nárazů, útesů, zákoutí a humoru." (LE NONJAZZ Paris).

Domácí kvintet The Pololáníks působí od roku 2011, kdy vznikl jako radikalizovaný odštěpek improvizačního orchestru Marináda dekorativních aspektů. Oproti mateřskému tělesu, jehož sestava se nepředvídatelně měnila s každým vystoupením a zahrnovala až třináct účinkujících, se The Pololáníks soustavněji a soustředěneji pokoušejí nalézt hudební jazyk, v němž by se propojila odlišná hudební východiska jednotlivých hráčů. Základní nástrojovou skladbu tvoří kontrabas, zobcové flétny, trombón, laptop a klarinet/saxofon/kytara, zvukově se ale zapojuje pestrá škála dalších objektů i nástrojů vlastní konstrukce; výsledkem je plný, ale převážně neagresivní a volně plynoucí zvuk tělesa. Debutové album The Pololáníks nazvané Náměť vyšlo na podzim 2014 na značce Polí5.

Matěj Kratochvíl o hudbě píše v časopise HIS Voice a jako etnomuzikolog o ní bádá v Etnologickém ústavu Akademie věd. Coby muzikant strávil spoustu let hraním moravských písniček v cimbálové muzice, ale občas se pustí do volných improvizací, při nichž saxofon, basklarinet nebo fujaru kombinuje s elektronikou a hustě vrství zvuky.

Jean Philippe Gomez přeskakuje mezi malováním a zvukem, aby našel odpovědi na své otázky. Improvizátor, výzkumník a samouk. Vytvořil koncept ‘Nozal’ jako volnou improvizační kapelu variabilních sestav a ve spolupráci s různými dalšími umělci ho dále rozvíjí. Nadále se věnuje i malbě a instalacím, vystavuje ve Francii i jinde v Evropě a USA.

Guillaume Gargaud je skladatel a kytarista. Vydal již kolem deseti alb a složil množství skladeb pro soudobý tanec. V Le Havru žije a učí hudbu. "Styl hraní Guillauma Gargauda na kytaru a elektroniku mate a vtahuje; skáče od drsných glitchů k líbezným zvukovým paletám, tam a zpátky a všude mezitím. Gargaud umí vykouzlit zvuky, které jste nikdy dřív neslyšeli." Dead pilot records UK

Entry Fee: 80 Kč – Reduced: 60 Kč