školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Concert

Jim Denley, Kim Myhr, Ingar Zach

3x sólo
Tue 13.10. - 19:30

Premiérové vystoupení jedné z klíčových postav australské scény volné improvizace a experimentální hudby Jima Denleyho doplní dvě sóla respektovaných norských hráčů Kima Myhra a Ingara Zacha. Dohromady tvoří trio Mural s kterým u příležitosti evropského turné zavítají i do Čech, nicméně pro galerii Školská 28 připravili speciální program, který bude kromobyčejnou lahůdkou pro každého milovníka improvizované hudby.

Jim Denley (narozený roku 1957 v Bulli v Austrálii) vždy kladl důraz na spontaneitu, spolupráci a site-specific přístup. Nevidí rozdíl mezi rolemi instrumentalisty, improvizátora a skladatele. Za CD Through Fire, Crevice and the Hidden Valley, které bylo nahráno v pohoří Budawang, získal čestné uznání Prix Ars Electronica 2008. Na konci osmdesátých let spoluzakládal elektroakustickou kapelu Machine for Making Sense. Hrál s Derek Bailey’s Company v Londýně (1990), zcestoval Austrálii, Evropu, Jižní i Severní Ameriku, Libanon a Japonsko s umělci jako Maggie Nichols, Carolyn Connors, Kari Rønnekleiv, Sidsel Endresen, Satsuki Odamura, Thembi Soddell, Natasha Anderson, Monika Brooks, Clare Cooper, Ami Yoshida, Amanda Stewart, Ikue Mori, Satchiko M, Rosalind Hall, Laura Altman a Annette Krebs. Hraje v triu MURAL (s Kimem Myhrem a Ingarem Zachem), jež letos vydalo již druhé album z Rothkovy kaple v Houstonu – záznam čtyřhodinového koncertu, který vyšel na třech discích pod názvem Tempo na labelu Sofa. Dalším stálým uskupením je BLIP s Mikem Majkowskim. Vášní Jima Denleyho je West Head Project – venkovní performance v australské krajině.

Kim Myhr (narozený roku 1981) se aktivně podílí na norské hudební scéně jako skladatel a kytarista, ale také hodně cestuje po celém světě. Minulý rok vydal sólovou nahrávku All your limbs singing. Jeho hudba zkoumá možnosti hraní na dvanáctistrannou kytaru a připomíná jednak rané skladby Mortona Feldmana a Ligetiho, jednak syrovou energii a jednoduchost amerického folku. Jako skladatel působí například ve spolupráci s Trondheim Jazz Orchestra (kde hrají mimo jiné Sidsel Endresen, Christian Wallumrød, Jim Denley), pro nějž napsal úspěšnou skladbu Stems and cages. Další skladba, In the end his voice will be the sound of paper, vznikla v roce 2012 pro festival Ultima a chystá se její vydání na labelu Hubro (se zpěvem Jenny Hval). Myhr spolupracuje s tanečníky, často s italským choreografem Francescem Scavettou a nově také s tanečnicí Orfee Schuijt. Kim Myhr hraje s Jimem Denleym a Ingarem Zachem v triu MURAL, které funguje od roku 2007 a vydalo mimo jiné CD Live at the Rothko Chapel (2010), dokumentující koncert v Rothkově kapli v Houstonu.

Ingar Zach (narozený roku 1971 v Oslo) patří mezi nejvýznamnější norské improvizátory. Na perkuse hraje velmi dynamicky s notnou dávkou energie, přičemž z bicí soupravy získává širokou škálu zvuků. Nyní žije v Madridu a soustředí se na sólové hraní a dlouhodobé soubory, s nimiž objíždí štace po celém světě. Patří mezi ně trio Huntsville (spoluhráči Tonny Kluften & Ivar Grydeland), Laboratory Field (David Stackenäs), No Spaghetti Edition, MUTA (Rhodri Davies a Alessandra Rombolá), LOOPER (Nikos Veliotis, Martin Küchen a John Tilbury jako host), Jon Balke's Magnetic North Orchestra, Flore De Cataclysmo (s Michelem Donedou a Giuseppem Ielasim) a Dans les Arbres. S Ivarem Grydelandem spoluzaložil v roce 2000 norský label SOFA a v roce 2005 SILLÓN.

Entry Fee: 120 Kč – Reduced: 100 Kč