školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Book Launch

Revue Pandora # 29

Fri 15.4. - 18:00

Vystoupí mj.: hudebník Alexandr Krestovský, autor rozmanitých textů Pavel Ctibor, své fotografie odpromítá Jan Douša, pořadem bude provázet Milan Kaplan.
Aktuální vydání, ale i starší čísla revue budou k mání.

Vydání literární a umělecké revue Pandora 29 otevírá obsáhlý rozhovor s historikem filmu Michalem Bregantem, který vypovídá o revui Iluminace, FAMU, NFA, Ester Krumbachové, Ludvíku Švábovi a Alexanderu Hackenschmiedovi.

Ve 29. čísle také naleznete „tematická hnízda“ v rámci rubrik: Diskuze, kde tři články nahlížejí téma buddhismu z různých, a navíc neortodoxních úhlů; Překládání obsahuje rozhovor s lotyšským překladatelem J. Krastinšem a reflexi jeho překladu Škvoreckého textu Příběhu inženýra lidských duší do lotyštiny z pera R. Ruduši; nová rubrika Pandora na cestách předkládá texty i fotografie z výjezdu redakce Pandory do Broumovska, které, odděleno pásmem hor a skal, je zapomenuto většinou obyvatel naší země; Teorie–eseje–úvahy obsahují dva spřízněné texty, kdy se jeden zabývá bytovým čtením v Praze a druhý bratislavským bytovým divadlem.
Výtvarno prezentuje tvorbu grafika a malíře Jaroslava Macka, tvořícího střídavě na francouzském a českém venkově; fotografie Jana Douši Kurdistán, země za mapou; grafiky Martina Böhma oceněného cenou Grafika roku. Novou poezii publikují Marie Šťastná, Pavel Rajchman a nové beletrie Aleš Berný, Alexej Sevruk, Miroslav Pech a Ivan Matoušek. Překlad textu Margarity Karapanou Náměsíčník. Tomáš Knoflíček pojednává o uměleckém dění v ostravském Provozu Hlubina, Dagmar Šubrtová a Miloš Vojtěchovský prezentují uměleckou aktivitu Na pomezí samoty. A samozřejmě stálá rubrika Recenze.

Aktuální vydání 29 bude k mání za zvýhodněnou cenu 160Kč

Pandora byla po šestnáct let originálním a ceněným literárním časopisem stojícím mimo hlavní proud české literární scény. Pro řadu čtenářů byla nepostradatelným zdrojem původních textů i výtvarných děl. Za léta své existence prošla redakcí nyní slavná jména české literatury. Únavou znavená redakce symbolicky pohřbila časopis na sklonku roku 2014 a s ním i naděje pravidelných čtenářů. Novému okruhu redakce se druhým číslem pomalu daří revue vrátit život.