školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Cultural Uprising

Skladatel Jan Klusák s dirigentem Liborem Peškem

Rozhovor aktérů 60. let
Thu 15.9. - 19:30

Jan Klusák (1934) vystudoval na pražské HAMU skladbu u J Řídkého a P Bořkovce. Skladatel oper, orchestrálních děl a rozsáhlé komorní tvorby, autor hudby scénické a hudby téměř ke stovce filmů, působil mj v Divadle Járy daCimrmana, hrál také ve filmech československé Nové vlny, především J Němce a V Chytilové.
Mezi prvními u nás(odvážně) reagoval na poetiku-metodiku tzv. Nové hudby, d o d e k a f o n i e, serialismu Darmstadtu, a Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Współczesnej „Warszawska Jesień”
a další postoje-postupy pro tehdejší ideologii nepřijatelné a normalizací znemožňované
Po samsové revoluci veřejně činný, dostává od prezidenta medaili.

Libor Pešek (1933) v letech gymnaziálních hrál na Trombón ve svém Jazzovém orchestru
Dirigování studoval u Ančerla, Smetáčka a Neumanna na HAMU v Praze. r1958, založil Komorní harmonii,v letech 1965 – 1969 založil a řídil komorní soubor Sebastian a premiéroval mladé soudobé české skladatele. Úspěšná vystoupení v cizině i působení u mnoha orchestrů Znamenité bylo jeho desetileté působení(1987–97) jako uměleckého ředitele a šéfdirigenta R o y a l L i v e r p o o l Philharmonic Orchestra, Nyní pracuje s předními českými orchestry a vystupuje v zahraničí. r1996 při návštěvy britské královny Alžběty II. obdržel Řád britského impéria
a pak od prezidenta václava Havla Medaili

(text: mojmír pukl)

Jan Klusák

Jan Klusák

Images 

Libor Pešek

Libor Pešek