školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Discussion Screening Concert

Slovo se musí státi masem, duše žízní

80 let od vydání Henry Millerova Obratníku Raka (1934)
Moderuje: Ondřej Skovajsa
Zahraje: Paumanok
Thu 6.11. - 18:00

Tato kniha jde ke kořenům a ryje pod nimi, aby se dobrala podzemních pramenů.

– Anaïs Nin

Debata připomene Millerův odkaz pro život i umění. Millerovo dílo zapustilo v Československu hluboké kořeny: Vůbec první překlad Tropic of Cancer do cizího jazyka byl právě český překlad od Quido Paličky, který vyšel v nakladatelství Václava Čejky s obálkou Henriho Matisse v Praze na podzim 1938. Millerovo dílo ovlivnilo autory kolem Skupiny 42, Bohumila Hrabala, Vladimíra Boudníka, český underground a nepřestává oslovovat nové generace.

Vedle obsáhlého literárního díla, které však zároveň na „pouhou literaturu“ plije, maloval Miller celý život akvarely (některé vyšly česky i knižně v knize Insomnie, 2007) a věnoval řadu pronikavých studií vedle literatury (Arthur Rimbaud, Walt Whitman, James Joyce, D. H. Lawrence, Marcel Proust, Honoré de Balzac) i výtvarnému umění (Hans Raichel, Henri Matisse, Surrealistická skupina), fotografii (Brassaï) a filmu (Louis Buňuel, Gustav Machatý).

Účast v debatě přislíbili: spisovatel Vladimír Binar, básník Adam Borzič, anglista a Millerův překladatel Rudolf Chalupský, Pavla Jonssonova, která učí o subkulturách na Anglo-americké vysoké škole v Praze, literární historik Tomáš Pavlíček, jenž přiblíží prvorepublikovou cenzuru, a překladatel a publicista Josef Rauvolf. Debatu moderuje Ondřej Skovajsa. K vidění budou i krátké dokumentární filmy o Henry Valentine Millerovi. Několik písní zahraje skupina Paumanok.

Vstup volný

Images