školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Concert

Jean-François Laporte & Tilzer/Hanousek/Manolov trio

Wed 12.11. - 19:30

Jean-François Laporte z Kanady spojuje prvky vizuálního umění a zvuku. Pracuje s aktivním poslechem zkoumaného zvuku a s objekty. Skladba Rituel, kterou představí v galerii, je určena pro FlyingCan - nástroj nazvaný aerofon - podélně proříznutou hliníkovou nádobu. Točením nástroje upevněného na provaze nad hlavou hráče vznikají prouděním vzduchu vibrace a Jean-François vytříbil s nimi techniku tvorby široké škály zvůku od hučení, pískání, proudění, troubení, burácení, zpívání.

Tilzer/Hanousek/Manolov trio
Základní hudební hladinou tria jsou různé proměny zvuku vody – kapání, šplouchání, přelévání, víření, k tomu se v různých dynamických odstínech přidávají zvuky kytary a saxofonu. Otevřená improvizace střídá rozmanité polohy od nejjemnějších barev až po velmi expresivní prvky. Mokré ruce vystoupily na několika festivalech soudobého umění, mj. ve Vídni a New Yorku (Moving Sounds Festival).

Tentokrát vystoupí v sestavě bez tanečnice a soustředí se na hudební a zvukovou složku.
Florian Tilzer: vodní zvuky, Radim Hanousek: sopránsaxofon, Ivan Manolov: kytara, efekty

Florian Tilzer
Tyrolský hudebník a tanečník žijící v Praze. Naslouchání zvukům vody ve volné přírodě ho inspirovalo přizvat živel vodu jako spoluhráče na scénu a vstoupit s ní do tvořivého dialogu. V letošním roce založil spolu s Tanjou Ebeling (D) Duo Praesens a vytvořil s ní multimediální šamanské vystoupení „Jednoduše záměr“. Byl členem brněnské taneční skupiny Filigrán, hrál na preparovaný klavír ve triu Chorovod a spolupracoval s řadou dalších umělců (Ivan Palacký, Jennifer Helia DeFelice, Christoph Pajer, Pierre Nadaud, Ioanna Mona Popovici…).

Radim Hanousek
Aktuálně se věnuje mj. norsko-českému jazzovém projektu NOCZ s Didrikem Ingvaldsenem (právě vychází cd NOCZ & Iva Bittová), vlastnímu projektu spojující jazz a soudobou hudbu Dust in the Groove, je členem sdružení skladatelů soudobé hudby Dunami Ensemble. Studuje jazz, skladbu a soudobou hudbu na JAMU v Brně.

Ivan Manolov
Hrál v první polovině 90. let se znovuobnovenou brněnskou rockovou skupinou Progres 2. Zároveň působil v kapele Drunk president. Manolov se začal věnovat jazzu, hraje v nejrůznějších kapelách jako jsou Děti kapitána Morgana, DG 307, Samamba, Das Kuckucksei, Groove or Die, či se zpěvačkou Minach. Vystupuje rovněž s formací Ivan Manolov Trio a s Pavlem Zajíčkem.

Entry Fee: 80 Kč – Reduced: 60 Kč