školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Pandora # 28

Book Launch

Pandora # 28

Křest revue Pandora
Mon 29.6. - 18:00

Pandora byla po šestnáct let originálním a ceněným literárním časopisem stojícím mimo hlavní proud české literární scény. Pro řadu čtenářů byla nepostradatelným zdrojem původních textů i výtvarných děl. Za léta své existence prošla redakcí nyní slavná jména české literatury. Únavou znavená redakce symbolicky pohřbila časopis na sklonku roku 2014 a s ním i naděje pravidelných čtenářů. Nový okruh redakce chce revue vzkřísit na alespoň dalších šestnáct let.

Staronovou Pandoru připravují redaktoři jednotlivých rubrik: Prolog – Martin Vlček a Milan Kaplan, Beletrie a poezie – Michal Jareš, Hudba – Pavel Ctibor, Teorie a eseje – Marta Svobodová, Fotografie – Honza Šípek, Recenze – Martin Vlček, Diskuze – Milan Kaplan, Výtvarno – Markéta Vlčková. Okruh redakce: Jiří Holub, Martin Kolář, Honza Bartoš a další.

Pandora č. 28/2015 obsahuje mimo jiné:
Rozhovor s Ivanem Vyskočilem; beletristické a básnické texty nových autorů, Libuše Jarcovjákové, Pavla Ctibora, ale i detektivka na pokračování. Rubrika diskuze k tématu ateismu a křesťanství přináší texty Milana Kaplana a Richarda Dawkinse. Hudební rubrika se věnuje íránské hudbě a hudebníku Omidvarovi.

Rubrika teorie, úvahy a eseje se v režii Petry James zastaví u literárních textů středoevropských autorů, m.j. zásadního autora 20. století W. G. Sebalda. Texty doprovodí širšímu okruhu neznámá, ale špičková fotografka Libuše Jarcovjáková svým cyklem ze Západního Berlína 80. let a evropsky oceňovaný grafik Vojtěch Kovářík reprodukcemi velkoformátových linorytů.

Z oblasti současné výtvarné scény vám dále nabídneme článek o kladenské sochařce Dagmar Šubrtové vytvářející sochy z trávy a uhlí a v neposlední řadě informace o dění ve vysočanské Kolbence, bývalé pražské továrně ČKD, kterou obsadili progresivní výtvarníci.

Pandora # 28

Book Launch

Pandora # 28

revue Pandora
Mon 29.6. - 18:00

Revival launch of Pandora revue.