školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Underground 8-0

Screening

Underground 8-0

Český filmový underground 80. let
Wed 16.12. - 18:00

Výběr z čerstvě rekonstruovaných filmů 8mm filmů Pabla De Saxe, Pigi a Pana Karry představí polozapomenutou kinematografii druhé vlny českého undergroundu. Projekci bude předcházet série úvodních příspěvků ke společenským reáliím a kulturnímu kontextu amatérského a nezávislého filmu 80. let, mimo jiné od Jiřího Horníčka (NFA), Matěje Strnada (NFA), Marka Vajchra (Revolver Revue), Martina Čiháka (FAMU) a Ondřeje Vavrečky (FAMU). Večer připravil Martin Blažíček (FAMU).

Undergroundové filmy Pabla De Saxe, Pigi a Karry patří po filmu amatérském a uměleckém do třetího, nejméně probádaného okruhu nezávislé tvorby 70. a 80. let. Pro tuto skupinu je typický odklon od sféry veřejné směrem k privátní a komunitní praxi autorské tvorby. Okruh tvůrců, jehož členem a jedním z hlavních iniciátorů byl i Čaroděj OZ (alias Blumfeld SM), zformoval v tomto období rozsáhlou paralelní subkulturu filmových studií, festivalů, přehlídek a kulturních událostí. Na rozdíl od předchozí generace podzemního hnutí, jež svou inspiraci hledalo v americké psychedelické kultuře, generace osmdesátých let vychází z post-punkového hnutí a nové vlny. Svou tvorbou neusiluje o nastolení konfrontačního rámce velkých dějin, jako spíše o vnitřní reflexi dystopického stavu společnosti, jež zastupují mimo jiné fenomény spartakiád, prvomájových oslav a veřejných slavností. Tato skupina představuje v 80. letech zároveň jednu z mnoha filmařských skupin pohybujících se mimo oficiální kulturní dění, je však jedinou, jejíž filmy můžeme dnes v rekonstruované podobě spatřit. V rámci večera budou promítnuty filmy digitálně rekonstruované z původního formátu 8mm a ukázky z dalších titulů, které jsou dnes považovány za ztracené.

Pablo De Sax
Narozen 1961, vystudoval Střední školu uměleckých řemesel a později obor restaurování na SPŠG Hellichova. Od počátku 80. let se živil jako zahradník, uklizeč, knihovník a arteterapeut. Od roku 1979 natáčí filmy na formátu 8mm, jeho prvním hereckým angažmá byly filmy Perný Den OZ (1979, Čaroděj OZ/Karra) a Blahoslavený uklizeč (1981, Čaroděj OZ). Prvním samostatnou režií pak Poslední dny dr. Horáka (1980, spol. s Jiřím Vnoučkem a Ludvíkem Hradílkem) natočené podle životního příběhu Julia Fučíka. Pro jeho filmy je příznačný zájem o momenty absurdního vytržení z přirozeného běhu věcí, jež v nich ztělesňuje například postava Vincenta Venery, nebo velkorysé využití metaforického potenciálu jatek, dobytka a syrového masa. V současnosti pracuje jako restaurátor stříbra, je vlastníkem rozsáhle sbírky naivního umění a spolupracuje jako scénograf se skupinou Vanessa.

Pigi
Narozena 1966, po absolvování střední ekonomické školy se v roce 1979 stěhuje do Ždírce, kde společně s Čarodějem OZ dnes žije. Od 80. let vystřídala řadu zaměstnání, v 90. letech vydávala krátce na pohlednicích koláže a básně inspirované fikčním světem svého vlastního filmu Praga Kaput Regni (1982). V současnosti pracuje jako restaurátorka polychromie. Pro její filmy je typická volně improvizovaná, téměř esejistická poloha, ironizující dobové společenské konvence na úrovni v privátního i veřejného prostoru. Ve filmu Akupresura (1984) se zabývá například stereotypními vzorci chování uvnitř rodiny a trávení volného času, Bojujeme za mír (1983) je komentářem k Mírovým slavnostem. Častou režijní metodou v je v jejím případě umisťování fiktivních postav do skutečných dějů a reálií.

Karra
Narozen 1954, absolvoval gymnázium, po základní vojenské službě začal pracovat v Ústředním zkušebním ústavu zemědělském, kde se dodnes věnuje výzkumu háďátek. Společně s Čarodějem OZ hrál od konce 70. let ve skupině Ovoce a zelenina a začal natáčet první filmy na formátu 8mm, později Super-8. Pro jeho tvorbu je typická poloha humoru a nadsázky, filmy mívají formu jednoduché skeče s nepředvídatelnou pointou. V řadě případů byl inspirován výtvarným odkazem první avantgardy (např. Tlesknutí jednou nohou, 1983), nebo ranou kinematografií obecně. Odtud vychází i časté používání mezititulků, nebo expresivního světelného podání scény. Jeho herecký komediální talent je možné spatřit mimo jiné ve filmech Akupresura (Pigi, 1984), nebo Queen of China Town (Čaroděj OZ, 1981), na řadě filmů spolupracoval i s Tomášem Mazalem (Studio GAMA).

Images 

Underground 8-0

Screening

Underground 8-0

Czech Underground Film from the 80s
Wed 16.12. - 18:00

A selection of newly restored 8mm films by Pablo De Sax, Pigi and Mr. Karra will present the partly forgotten film works of the second wave of the Czech underground. The screening will include a series of introductory lectures dealing with the social realities and cultural context of amateur and independent filmmaking in 1980s. Presenters will include: Jiří Horníček (NFA), Matěj Strnad (NFA), Marek Vajchr (Revolver Revue), Martin Čihák (FAMU) and Ondřej Vavrečka (FAMU). The evening is organized in collaboration with Martin Blažíček (FAMU). The discussions will take place in Czech.

The underground films of Pablo De Sax, Pigi and Mr. Karra belong, in addition to amateur and art film, to a third, less known category of independent production from the 1970s and 80s. Typical for this group is their veering away from the public sphere, more towards private and community-based production. This circle of authors, which also includes as a member and initiator Čaroděj OZ (alias Blumfeld SM), assembled during this period an extensive parallel subculture of film studies, festivals, shows and cultural events. In contrast with preceding generation of the underground movement, which was inspired by the American psychadelic culture, the generation of the 80s came out of the era of post-punk and new wave music. Its productions do not aspire to enthrone a confrontational framing of some grand history, but rather they reflect an inner, dystopian state of society, which represents, among other things, the Spartakiad phenomenon, the May the First celebrations, and other public events. This group also represents one of many film groups in the 80s who came out of official cultural happenings, but the fact that we can see these films in their restored form is a unique circumstance.

Images