školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Reading

Je mi to ukradené: apropriace v literární tvorbě

Moderují Olga Pek a Sára Vybíralová
Thu 24.3. - 19:30

Jak dílo ukrást a jak jej vykrást. Vměšování jako výraz zájmu. Jak obnažit text až na texturu - a pak osnovu i útek zcela jinak sešmodrchat. Jak vytrhat texty z kontextů a vkládat slova do úst. Jak se skrze vyřknuté podívat na zoubek tomu, čeho se zříkáme, a k čemu (a komu) se neznáme. Roubovat věty na jiné a sklízet plody.

Večer (především) literárních apropriačních experimentů formou čtení, krátkých překladových prezentací a mikro performancí literátů a umělců některé otázky zodpoví a jiné nastolí. Představí se: Alžběta Bačíková, Thomas Baumgartner, Caroline Bergvall, Tereza Bínová, Ondřej Buddeus, Édouard Levé, S.d.Ch. a další. Hudba: Jan Faix

Moderují: Sára Vybíralová a Olga Pek

Olga Pek je básnířka, překladatelka a literární organizátorka. Je šéfredaktorkou časopisu pro současnou poezii Psí víno. Spolu se Zuzanou Husárovou publikovala origami knížečku Amoeba (2015) a společně s Davidem Vichnarem, PhD. je editorkou sborníku Terrain: Essays on the New Poetics (2014). Její tvorba vyšla časopisecky, ukázky byly přeloženy i do cizích jazyků.

Sára Vybíralová je překladatelka z francouzštiny a prozaička. V rámci doktorského studia se zabývá vyprávěním v pozdním středověku. Kromě časopiseckých publikací poezie a krátkých próz jí v loňském roce vyšla sbírka povídek Spoušť (Host 2015).

Přípravili: časopis Psí víno ve spolupráci s Galerií Školská 28.