školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Concert

Igor a Ivan Buharovovi a jejich Většina duší, které zde žijí & koncert Gentry Sultan

Tue 5.4. - 19:00

Igor a Ivan Buharovovi se opět chystají do Prahy. Můžete se těšit na českou premiéru jejich nového hraného filmu Většina duší, které zde žijí (Most of the Souls That Live Here) a koncert jejich legendární kapely Gentry Sultan .

Film Většina duší, které zde žijí, který v Maďarsku získal řadu pozitivních ohlasů, je o slavném učiteli anarchismu hraběti Ervinovi Batthyánym. Ten se sto let po své smrti znovu objeví. Když zjistí, že se svět nezměnil směrem, který očekával, snaží se opět oživit své teorie. Není utopie bez strůjců pravidel. Za pomoci podobně smýšlejících lidí zakládá novou nezávislou školu a začíná učit novou generaci, která věří v solidaritu a vzájemnou spolupráci spíše než v princip útlaku. Příklady svobody a rovnosti však opět probouzí obavy choreografů moci jako před 100 lety. Po slibném začátku čelí hrabě a jeho přátelé stále více překážkám.
Film je s anglickými titulky.

Po filmu následuje koncert multižánrové kapely s prvky latinských rytmů, free jazzu a archaických moldavských melodií Gentry Sultan.

Kornél Szilágyi a Nándor Hevesi z Budapešti oscilují mezi výtvarným uměním a filmem a pod pseudonymem Igor & Ivan Buharov vystupují od roku 1995. Svoje experimentální filmy natáčejí na super-8 kameru, pracují na animacích, dokumentárních filmech a skládají hudbu k filmům. V roce 1995 založili společně s Vasilem Croatem a Istvánem Nyolczasem skupinu "40 Labor", se kterou uspořádali řadu performancí, výstav, intervencí, koncertů a multimediálních instalací. V roce 1998 založili kapelu Pop Ivan, která je duchovním předchůdcem Gentry Sultan a která kombinuje cizokrajné rytmy s vizuálními efekty, 8mm či 16mm projekcemi. Koncertují po celé Evropě.

Podpořeno Maďarským institutem v Praze.

Entry Fee: 80 Kč – Reduced: 60 Kč