školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Isabelle Duthoit

Francouzská klarinetistka Isabelle Duthoit (1970) během svých klasických studiích měla příležitost se setkat osobně s řadou renomovaných současných skladatelů, jako jsou Vinko Globokar, George Crumb, Georges Aperghis, Nguyen Thien Dao a mnoha dalšími. Ještě na škole se pak stala členkou Ensemble du XX siecle, který měl v repertoáru Stockhausena, Xenakise, Berga, Beria, Bouleze, Weberna nebo Ligetiho a později působila v obdobných tělesech Ensemble InterContemporain (1997-2000) a Ensemble Itinéraire (2004-2007).
Po ukončení studií se však těžištěm její působnosti stala improvizovaná hudba. První kapelou na tomto poli byli od roku 1997 Triolid s kontrabasistou Davidem Chiesou a hráčem na těremin a počítač Laurentem Dailleauem. V letech 1995 až 2005 se podílela společně s klarinetistou Jacquesem Di Donatem na organizaci festivalu Fruits de Mhére. V roce 2000 založili kapelu čtyř klarinetistů, kde každý ovládal ještě další nástroj. Tim Hodgkinson zvolil kytaru, Jacques Di Donato bicí, Xavier Charles vibrující repráky a Isabelle si přidala zpěv. Tak vznikli Rose and Stomach, kteří společně hráli až do roku 2004. Od roku 2007 je Isabelle také členkou kolektivu Six s pianistou Jacquesem Demierrem, saxofonistou Ursem Leimgruberem, hráčem na analogový syntezátor Thomasem Lehnem, zpěvačkou Dorotheou Schurch a violistkou Charlotte Hug a souboru pro improvizovanou a současnou hudbu Hiatus, kde působí mimo jiné i Lehn a perkusista Le Quan Ninh. Free jazzrock si vyzkoušela ve formaci Sol 5 s baskytaristou Lucem Exem, pianistou Veryanem Westonem, bubeníkem Tonym Buckem a violoncellistkou Hannah Marshall.
V letech 2005 až 2007 pak po boku Phila Mintona vystupovala v projektu 4Walls + 2, kde tou druhou + byla americká trombonistka Gail Brand. Na lámání chleba však přišlo v roce 2007, kdy měla sólové vokální vystoupení v Londýně, které si Minton nenechal ujít. O pár týdnů jí poslal e-mail, zda by si s ním nechtěla vystřihnout duet. „To byl největší kompliment, který mi mohl dát. Radovala jsem se z představy, že s ním budu moct zpívat. Je to můj vokální duchovní otec. Díky němu jsem se odvážila používat svůj hlas. Bez něj bych dnes nezpívala.“

Zdroj: artmap.cz

Isabelle Duthoit

Země 

Francie

Medium 

hudba