školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Franz Hautzinger

Franz Hautzinger (1963) studoval trubku na univerzitě ve Štýrském Hradci, ale ochrnutí rtu jej donutilo na šest let zcela přestat hrát. Po přesídlení do Vídně začal objevovat neakademické přístupy k hraní a od roku 1989 postupně vyvinul vlastní specifický styl hraní na trubku. Zprvu hrál v různých větších ansámblech v kruzích okolo Christopha Cecha a Christiana Mühlbachera (Nouvelle Cuisine, Striped Roses), pak spolu s Helgem Hintereggerem nahrál své první CD "Zong of se Boboolink". Velký vliv na jeho vývoj měl desetiměsíční pobyt v Londýně, kde hrál především s Kennym Wheelerem, Henrym Lowtherem, Johnem Russelem a Stevem Noblem. Výsledky londýnských podnětů najdeme v nejrůznějších podobách: v proměnlivé instrumentaci Regenorchester, v kvartetu s Helgem Hintereggerem, Orenem Marshallem a Stevem Noblem nebo v triu Speakers’ Corner s kytaristou Martinem Siewertem a bubeníkem Wolfgangem Reisingerem.
V roce 2000 vydal sólovou desku Gomberg, která vzbudila senzaci: představil na ní do té doby neslýchaný svět zvuků, jež vyvinul při své hře na čtvrttónovou trubku. Nepoužívá zásadně elektronické zvuky, ale sleduje vývoj digitální hudby na svém nástroji. Poté následovaly spolupráce a nahrávky se slavnými improvizátory jako jsou Derek Bailey, Keith Rowe a John Tilbury, Axel Dörner, Christian Fennesz nebo Otomo Yoshihide a Sachiko M. V posledních letech je pro Hautzingera příznačná zpomalená zvuková mikroskopie, hudební senzualismus nebo souhra s groovovými melodiemi (Regenorchester XI a XII).
Franz Hautzinger vyučoval dvacet let na vídeňské univerzitě, je členem berlínského ansámblu Zeitkratzer (od roku 1999) a mimo jiné také přijímá zakázky od Klangforum Wien.

Zdroj: artmap.cz

Franz Hautzinger

Země 

Rakousko

Medium 

hudba