školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Protější země – Opposite Land

Trio Protejší země bylo založeno Jiřím Durmanem a Alexandrem Krestovským v roce 1996 původně jako duo s cílem spojit poměrně rozdílnou hudební zkušenost ve stylově neohraničený hudební výraz, s velkým důrazem na improvizaci. Po společných hudebních začátcích v první polovině 70tých let, ovlivněných jazzovou avantgardou se Jiří Durman věnuje převážně volně improvizované hudbě společně s Miroslavem Posejpalem, kdežto Alexandr Krestovský působí od 80tých let jako zpěvák v souborech staré hudby. Duo Durman - Krestovský se poprvé veřejně představilo na podzim roku 1996 na jazzovém festivalu v Karlových Varech. Od roku 1999 duo začíná do svých skladeb, jejichž autorem je převážně Jiří Durman, začleňovat různé texty, většinou poezii, ze středoevropského a východoevropského kulturního prostoru, a to v původních jazycích (J.Skácel, I. Blatný, Fr. Listopad, O.Mandelštam, N.Gumiljov, D.Kiš, B.Hamvás, A.Kusniewicz, A.Miran, rumunské lidové balady a další) a improvizace se již více podřizuje struktuře a poetice textu. Duo vystupovalo na akcích pořádaných nadací Hermit (klášter Plasy), Nadací a centrem současného umění (zámek Čimelice), uměleckým sdružením Serpens a uspořádalo řadu samostatných koncertů.

V roce 2003 duo začíná spolupracovat se sopranistku Růženou Hejnou a společně s mezinárodním týmem výtvarníků realizuje multimediální projekt "Lovci snů" podle literární předlohy Milorada Paviće "Chazarský slovník".

V roce 2004 Protější země již jako trio připravilo opět rozsáhlejší kompozici inspirovanou knihou italského autora Claudia Magrise "Dunaj", která byla uvedena v Libeňské synagoze. V září 2005 (Libeňská synagoga) a na jaře 2006 (komunikační prostor Školská 28) vystoupilo trio Protější země s pořadem "Blatný - Skácel - Listopad", kde představilo své hudební zpracování textů těchto tří básníků.
Začátkem března 2007 trio Protejší země koncertovalo na pozvání Českého centra v Moskvě, kde na festivalu M@narchia - umění zemí Střední Evropy vystoupilo s programem "Dunaj". V červnu 2007 byl v Libeňské synagoze uveden multimediální projekt na text současného českého básníka Miloslava Topinky "Trhlina".

http://www.oppositeland.eu/

Země 

Česká republika

Medium 

hudba, výtvarné umění