školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Tamás Kaszás

Hostující umělec
1.4.30.6.

Kaszás Tamás (nar. 1976) je maďarský intermediální umělec. Studoval v Intermediálním ateliéru na maďarské Akademii výtvarných umění, žije v Szentedre nedaleko Budapešti.
Kaszás Tamás obvykle pracuje na komplexních projektech (většinou v podobě galerijních instalací nebo intervencí do veřejného prostoru) se společenskými tématy - kolektivní ideologie, ekonomický a ekologický kolaps a strategie pro přežití, udržitelný a soběstačný způsob života, střet myšlení přírodních národů a technických civilizací atd. - inspirovaných jeho teoretickým výzkumem.
Autor kombinuje tradiční i nová média, autonomní umělecká díla (kresby, obrazy, objekty, videa, atd.) se v jeho práci objevují ve specifických konstelacích v rámci rozsáhlých instalací (které nazývá " visual aid constructions "). V souladu se svými koncepty používá Tamás Kaszás většinou levné a recyklované materiály, snadno dostupné techniky a jednoduše designované konstrukce.

Kromě instalací pro galerijní instituce se autor věnuje také intervencím do veřejného prostoru (například Shelter for Diverzity, Utrecht 2010 nebo Disco Batata, Lisabon 2008).
Často pracuje v různých kolaborativních projektech (například s Lorantou Anikót nebo Kristófem Krisztianem), vystavoval v řadě Evropských zemí (Slovensko, Polsko, Maďarsko, Holandsko, Belgie , Anglie, Rakousko nebo Turecko ) .

Během rezidenčního pobytu bude Tamás Kaszás rozvíjet svůj projekt "Ruins of modernism", založený na výzkumu děl různých východoevropských umělců období meziválečné moderny, kteří byli inspirováni nebo pracovali s architektonickými formami. Z modelů těchto architektonických forem v měřítku 1:35, vytvořených z odpadových a recyklovaných materiálů, vybuduje Tamás Kaszás „slum opuštěných zřícenin nikdy nerealizovaných staveb Bauhausu obývaných novými domorodci po velkém pádu civilizace" v diorámatické instalaci.

Tamás Kaszás je rezidentem galerie v rámci programu Visegrad Artist Residency Program - Visual&Sound Arts. visegradfund.org/residencies/varp

Tamás Kaszás

Země 

Maďarsko

Medium 

vizuální umění, konceptuální umění, instalace