školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Péter Szabó

Hostující umělec
15.6.15.9.

Péter Szabó (narozen 1978 v Rumunsku), je intermediální a konceptuální umělec, žije a pracuje v Maďarsku. Studoval na Vysoké škole výtvarného umění v Cluj - Napoca v Rumunsku a na maďarské Akademii výtvarných umění v Budapešti.
Pracuje s širokou škálou médií včetně kresby, objektu, instalace a sociální akce, jeho práce často komentují současnou politickou a sociální situaci v Maďarsku.
Péter Szabó se účastnil mnoha rezidenčních programů v různých zemích Evropy (Velká Británie, Německo, Rumunsko, Rakousko, Polsko), vystavoval také v České republice (Loophole to Happiness, Futura, Praha 2011), na Slovensku a ve Španělsku.

Během svého rezidenčním pobytu bude autor pokračovat v reflexi sociálních, politických a ekonomických otázek dnešního Maďarska. Jeho projekt „ My Last Three Years“, založený na sběru a analýze fotografií akcí veřejného dění v Maďarsku z posledních tří let, transponovaných do kresebného dokumentárního skicáře, se bude zabývat ekonomickými otázkami, problémy sociálního vyloučení a budováním politické image. Autor zkoumá reakce lidí na současnou společenskopolitickou situaci ve formě organizovaných pouličních demonstrací a jejich kreativní performativní aspekty. Výsledná publikace kreslených „dějin sociálních akcí“ má být snadno cenově dostupná, autor plánuje její prodej ve veřejném prostoru.

Péter Szabó je rezidentem galerie v rámci programu Visegrad Artist Residency Program - Visual&Sound Arts. visegradfund.org/residencies/varp

Země 

Maďarsko

Medium 

konceptuální umění, instalace, sociální akce, kresba