školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Projekce

Stephen Dwoskin

Lost Dreams / Trying to Kiss the Moon
Čt 17.5. - 21:30

Projekce se koná díky laskavému svolení Les Films du Renard a Stephena Dwoskina a je prezentována z dvd disku edice Stephen Dwoskin 14 films - box 1/3 (www.renardfilms.org).
Stephen Dwoskin
Narozen 1939 v New Yorku, designer, fotograf a režisér. Jeho tvorba se začala vyvíjet paralelně s Andy Warhol Factory a Co-opem Jonase Mekase od roku 1959. Ačkoliv jde žánrově o experimentální film, je v jeho tvorbě patrný příklon dokumentární autenticitě a beatnického filmu Cassavetese, Franka a Rice. Dwoskin je jedním z mála experimentujících filmařů, kteří se nevyhýbají dramatickým a narativním strukturám, i když vždy ve značně improvizované podobě. V polovině 60.let značně ovlivnil tvorbu London Film-makers' Co-op, jehož je zakládajícím členem. Filmy Stephena Dwoskina je těžké zařadit. Pro jeho tvorbu je příznačné použití ruční kamery, která je téměř bez vy jímky autonomním, zkoumajícím okem autora. Radikální důraz na subjektivní autorský pohled, společně s řadou autobiografických prvků, činí sledování Dwoskinových filmů nezapomenutelným melancholickým zážitkem.
Program
Lost Dreams, 2003, 20 min.

Ztracené sny o ženách poskládané z malých zbytků filmu, od jednoho záblesku k rozvedení a ulpění v okamžiku. Spojeno jako fragmenty paměti poeticky sevřené v náruči.

Trying to Kiss the Moon, 1994, 96 min.

Autobiografie rozprostírající se skrze archivní materiály v podobě filmů a fotografií přes období padesáti let. Minulost byla setkána jako vnitřní krajina osobních odkazů a nalezených archivů, rámujících přímo i nepřímo jeden život zasvěcený filmu. Retrospektivou jsou záblesky, odrazy a vzpomínky, připomínající prohlížení zapomenutého šuplíku. Obrazy běží jako paralela k textu, hudbě i tichu. Home-movies od roku 1939, fragmenty autorovy předchozí tvorby, včetně nedokončených filmů, fotografie, útržky dopisů, malby i rekonstruované imprese jsou předloženy formou mnohovrstevnaté koláže překonávající hranice minulosti, budoucnosti a přítomnosti.

Pořádá galerie Školská 28 ve spolupráci s Asociací Mlok.

Stephen Dwoskin

Další fotografie 

Stephen Dwoskin
Stephen Dwoskin