školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Dílna

Bastlení / Physical Computing II

Oživení a základní práce s deskou a softwarem arduino
2.3.3.3.

Lektor: Jakub Hybler
Program
pá 2. březen 17–20h
průzkum internetových zdrojů aneb co už je uděláno a co se hodí
oživení na různých platformách
laboratorní versus polní prostředí

so 3. březen 10–18h s přestávkou od 12–14h
přidružený software
alternativní postupy a využití
tržiště nápadů

K dispozici: funkční drátový a bezdrátový net
čas, čaj, káva

Účastníci se základní znalostí tématu a pokud možno s laptopem a zprovozněným komunikačním softwarem.

Zázračná součástka pro umělce a bastlery

Arduino je levný malý nástroj, destička tak zvaného mikropočítače, nebo mikrokontroléru, který vymysleli v roce 2006 italští a američní bastleři, zabývající se různými aplikacemi, ke kterým je potřeba propojit počítač s nějakým dalším zařízením nebo reálným světem. Užití je jak v technice, tak v umění bohaté, ale nejlépe se hodí pro někoho, kdo má zájem o stavbu interaktivních instalací, o používání čidel pro kinetické a zvukové objekty a prostředí. A také pro toho, kdo na to nemá dostatek peněz, nebo si neumí postavit elektronické součástky sám.

Mikropočítač či mikrokontrolér je elektronická součástka nejčastěji v podobě integrovaného obvodu (čipu). Jde s ním komunikovat, naprogramovat ho tak, aby zvládl nějakou relativně jednoduchou úlohu v elektronickém zapojení. S mikropočítači se setkáme v téměř každém elektronickém zařízení (televizorech, mobilních telefonech, mp3 přehrávačích, automobilech, atd.) a umělci objevili kouzlo mikrokontrolérů tam, kde je vhodné uplatnit jejich funkcionalitu mimo laboratoře. Tedy v galeriích, na divadelních prknech, nebo ve veřejném prostoru, kde nechávat ležet drahé počítače se moc nevyplati. Stavba kinetických, světelných a interaktivních objektů kde dochází ke komunikaci mezi člověkem a počítačem která není omezena na klikání myší a civění na monitor, se nazývá v angličtině physical computing a jeho kořeny sahají do dřevních dob kybernetiky a robotiky V českém milieu jsou jeho nadšenými zastánci například Krištof Kintera, nebo Tomáš Hrůza.

Výhodou použití mikropočítačů je, že umí nahradit velké a drahé elektronické zapojení složené např. z diskrétních součástek a jednoduchých integrovaných obvodů. Mikropočítač sice v sobě ukrývá podstatně složitější elektronické zapojení, ale díky tomu, že se vyrábí ve velkém množství, se podařilo stlačit jejich cenu na přijatelnou úroveň. Arduino přijde asi na 20 Euro, zatímco další srovnatelné produkty dostupné na trhu jako je například Basic Stamp jsou relativně dražší.

Je to destička se vstupem a několika výstupy, která se vejde do dlaně. Připojena k počítači umí převádět digitální data na impulsy, povely, určené pro nejrůznější elektronické a mechanické aparáty: senzory, umí kontrolovat spínání, zhasínání světel, točící se servomotory, nebo ovládat nějaké MIDI zařízení. Arduino umí fungovat i když je odpojeno od počítače, nebo komunikovat s programy jako je Flash, Processing, MaxMPS, nebo Pure Data.

Skupina která jej vyvinula patří do názorové skupiny tvůrců technologie, kteří jsou přesvědčení, že technika má patřit všem, kdo o ní mají zájem a nemá být v prvé řadě jen zdrojem zisku. Proto zveřejňují všechna schémata a návody, jak si ji sám ubastlit. Každý si může postavit Arduino, pokud to umí.

Lektor Jakub Hybler je obojživelný nadšený všeuměl. Nejen vystudovaný inženýr a programátor, pracující pro řadu divadelních projektu v Alfrédu ve dvoře i jinde, ale i svébytný umělec a vynálezce, schopný sdílet znalosti a svůj talent s lidmi, kteří jsou zvědavi, co se dá se současnou, pro laika často tajemnou a nepochopitelnou technikou vykouzlit a jak může sloužit ke hře a umění.

Účastnický poplatek za oba dny
Pro předem přihlášené: 150 Kc
Přímo na místě bez přihlášení: 200 Kc

Přihlášky do 23. února poslat na adresu: Milos Vojtechovsky

Pořádají: FAMU, Asociace MLOK, Komunikační prostor Školská 28