školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Přednáška

Fotozóna #2

Dušan Skala: Archeologie obrazuTomáš Dvořák: O sběratelství
Čt 22.2. - 19:00

Druhý z cyklu komponovaných pořadů věnovaných fotografii a technickým obrazům.

Projekce videa Páska, v němž Dušan Skala pracuje s rodinnými archivy lidí vesnice Zahrádka, odkud pochází jedna větev jeho předků. Projekce filmu Jana Šikla Nízký let (z cyklu "Soukromé století") (52 min., česky s angl. titulky).

Dušan Skala (1979) digitalizuje vizuální paměť západočeské vesnice Zahrádka. Sbírá fotografie, videa z 90. let i amatérské "osmičky" z průběhu celého 20. století. Vedle dalších ukázek promítne video Páska, v němž využívá nalezené anonymní záběry, ze kterých sestavuje útržky emocionálně působivých příběhů. Originálním způsobem pracuje s hudbou, která vedle samotných obrazů vyvolává pocity touhy a nostalgie. V letech 1999-2003 studoval v ateliéru fotografie fakultu užitého umění a designu v Ústí nad Labem. Magisterské studium ukončil v roce 2006 v ateliéru Digitální média. V letech 2002 - 2003 absolvoval stáž na Akademii výtvarných umění (ateliér Nová média2). Samostatně vystavuje od roku 2002, v loňském roce se účastnil skupinové výstavy "Paměť", Langhans Galerie, Praha a patřil mezi finalisty ceny Chalupeckého.

Tomáš Dvořák (1975) teoretik umění a médií. "...spíše než hotovým, uzavřeným a celistvým dílem je sbírka vždy (alespoň potenciálně) otevřeným procesem...zdánlivá stabilita sbírky je narušena získáním a zařazením nového přírůstku, jež však bezprostředně přechází v hledání nových exemplářů. Těkavá pozornost sběratele je tak neustálým balancováním mezi řádem a chaosem, soustředěnost na jednotlivý prvek se v ní mísí s nutně rozptýleným vnímáním nikdy nezavršeného celku..."

Jan Šikl založil v roce 1992 Archiv soukromé filmové historie. Stovky hodin získaného materiálu trpělivě proměňuje v díly dokumentárního seriálu Soukromé století, který představuje dějiny jako intimní lidské příběhy. Snímky silných emocí nabízejí vedle přetrvávajícího pocitu násobené smrti (člověka, obrazu, filmu) výjimečný ponor do mentálního přediva vztahů v rodině a společnosti. www.soukromestoleti.cz

Cyklus Fotozóna je připravován ve spolupráci s Ateliérem Josefa Sudka a výstavním programem Experimentálního prostoru ROXY/NoD

Fotozóna #2