školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Přednáška

Fotozóna #7

Jiří Pátek : Dobře míněné odmítnutí
Čt 18.10. - 20:00

Sedmý z cyklu komponovaných pořadů věnovaných fotografii a technickým obrazům. Přednáška, diskuse, projekce.

Určitá část inscenované fotografie 70. let prakticky vypadla z oficiální historie fotografie. Slova, která ignoraci tohoto výrazného fragmentu domácí fotografie provázela byla: křeč, manýrovatost, sentiment a kýč. Nechceme po třiceti letech rozhodovat o kvalitě či nekvalitě dané produkce, nechceme dělat arbitra historii. Chceme jen přiblížit okolnosti, v kterých se vše odehrálo.

Jiří Pátek (*1970)
Vystudoval nástavbově obor propagační grafika a fotografie v Praze (1994) a následně FF MU Brno obory historie umění a etnologie (2001). Před tím pracoval jako konstruktér v ČKD Praha.
Od roku 2001 asistentem kurátora sbírky fotografie Moravské galerie v Brně. Od roku 2006 vedoucím oddělení. Spolupracoval při přípravě řady větších i menších výstav a odborných publikací. Vlastní publikační činnost a příležitostná přednášková činnost (FI MU Brno, FF MU Brno, FAMU Praha, ITF Opava). Participuje na projektu International Photography Research Network (University of Sunderland, GB).
Zaměřen na moderní fotografii. Zajímá se o manipulativní fotografické procesy (a manipulaci obecně). V současné době se věnuje problematice fotografie 70. let .