školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Marian Palla

Obrazy malované hlínou
1.5.23.5.
St 30.4. - 20:00

Mimořádně otevřeno i v neděli 18. května od 11 do 17h
Marian Palla: Jak vzniká výstavaMarian Palla: How the artist works
Ještě do 30. dubna máte možnost sledovat téměř online přenos vzniku výstavy Mariany Pally. Obrazy za cenu uvedenou na obrazech je možné zamlouvat na naší e-mailové adrese v okamžiku zveřejnění na webových stránkách. Štastným kupcům budou obrazy předány s autorským věnováním po skončení výstavy. Kup teď!Up until April 30, you can follow the progress of Marian Palla’s exhibition online. You can place a purchase bid for the price displayed on any painting the moment it appears online, by sending your e-mail address. The lucky buyer can take possession of their painting at the end of the exhibtion. Supplies are limited, so act now!
Jak vzniká výstava...How the artist works...

 
 kanál RSSRSS feed

Výstavou v galerii Školská 28 je završen poslední projekt brněnského umělce Mariana Pally. Výstava sestává ze dvou desítek zdánlivě téměř stejných obrazů malovaných hlínou. Obrazy v souboru se liší cenou uvedenou přímo na plátně. Palla tak odkazuje mimo jiné k otázce relativity hodnoty obrazu jako objektu a na oprávněnost obchodu s obrazy obecně. Zveřejnění projektu "obrazů malovaných hlínou" bylo zahájeno již před měsícem na internetové stránce galerie, kde se postupně rozrůstá dokumentace o vzniku obrazů a přípravě celé výstavy. Zájemci si v online "aukci" mohli v momentě zveřejnění každý obraz zakoupit.

U příležitosti výstavy vychází katalog - knížka e-mailových rozhovorů mezi Marianem Pallou a Václavem Cílkem s fotodokumentací o vzniku výstavy a úvodním slovem Václava Cílka.

Marian Palla se narodil v roce 1953 v Košicích, ale většinu svého života prožil v Brně. Vystudoval hudební konzervatoř hrou kontrabas, ale věnoval se i performanci, výtvarnému umění a autorské hudbě. Patnáct let byl členem orchestru Janáčkovy opery. V roce 2000 absolvoval Fakultu výtvarných umění v Brně. Od roku 1994 je asistentem Na FaVU VUT Brno. Vedle vlastní hudební tvorby, (například člen skupiny Florian) má Palla za sebou celou řadu samostatných výstav v ČR i v zahraničí. Je zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze, Moravské galerie v Brně a dalších. V 90. letech nakladatelství Petrov vydalo Pallovi několik knih povídek (mj. Jak zalichotit tlusté ženě, Kdyby byl krtek tlustej jako prase atd.) a jeden román (Zápisky uklízečky Maud). V roce 2000 publikovalo nakladatelství Větrné mlýny svou první dramatickou práci Sajns fikšn. Jeho tvorba vychází z tradic brněnské umělecké bohémy, černého humoru, dada, poezie nesmyslu.

Marian Palla zcela podřídil své malování a psaní komunikačním aspektům jazyka. Působivé napětí mezi obrazem a slovem, založené na jednoduchých vztazích, sice nadbíhá mentální reflexi diváka, ne však jeho vkusu. Pallova estetika nespočívá na syntaktickém povrchu, tkví v pragmatické hloubce jazyka. Když na display starého notebooku maluje naivní figurativní motif a svoje dílo pak nazve ‚Počítačová malba’, není to experiment s médiem, ale vtipná jazyková hra, účinek nezávisí na znalosti uměleckého kontextu, ale na imaginativnosti a smyslu pro humor. Neuchází se o přízeň našeho vidění, nýbrž o laskavost naší mentální empatie.

– Josef Cseres: Malovat písmena nebo obrazy?

Vyňato z knihy Marian Palla: Katalog, vydal Bludný kámen Opava, 2006*

Komentáře - reflexe
Vladimír LÁBUS Drápal: Umění? To je hlína!
tak pravil Marian Palla

Ve chvíli, kdy kdejaký výtvarný umělec hledá cestu, jak co možná nejkomplikovaněji (anebo alespoň nejskandálněji) vyjádřit svůj vztah k čemukoli, třeba k bouřlivému společenskému klokotu či trýznivému rádoby reflektování tzv. skutečnosti, Marian Palla kráčí – možná nevědomky – proti proudu.

Vlastně tím proudem bude při jeho lenosti spíše nesen. V klidu sedí vstříc dalším dobrodružstvím, které ho potkají na židli v pohostinství u Švandy, cestou k němu, anebo přinejhorším při návratu domů...

A takhle to má se vším – je umělcem proti své vůli, v protikladu ke všem konceptuálním dramatům, vesmírným vibracím a tvůrčím pnutím jeho uměleckých kolegů si on sedí v klidu oka svého vinného uragánu, kde trpělivě vyčkává zázraku inspirace. Jen prostě je, existuje, vegetuje, dme se a bobtná svou nespoutanou imaginací, tiše ignoruje čas a spokojuje se s tím, že běh světa tady a teď odpovídá jeho představám. Statečně čelí atakům svých můz – neboť kromě malíře je též spisovatelem, hudebníkem, básníkem i performerem – a odevzdaně čeká, až se stane středobodem dalšího mýtického příběhu..

Na aktuální výstavě – Obrazy malované hlínou – místo do výtvarného království jásavých barev, sytých odstínů a propracovaných kompozic krásy vstoupil raději do temného nitra země, aby ji vynesl na povrch a ještě při tom zanechal svůj otisk v nekonečnu. Neboť jen (jakoby!!) mimochodem jiskřivé a okamžikem prozření prchavé umění zůstane navěky uchováno v chodbách malířského labyrintu. Ve zdánlivé jednoduchosti této výstavy se mimo zžíravé ironie a vtipu, který násobí nenápadné poselství o pomíjivosti času a nesmyslnosti uměleckých trendů, také groteskně dekóduje relativita hodnoty malby, umělecké kritiky i výtvarného trhu, neboť takřka totožná plátna se odlišují pouze cenou. Zato radikálně...

Vystavené obrazy vnímavému divákovi tak přesvědčivě dokazují, že je možné umělecky žít z výživného momentu oka-mžiku, ne-spekulace, ne-vážnosti a ne-ambice. Že můžeme občas být svědky malého zázraku, přetavít ho tvorbou a zachytit ten prchavý okamžik hlavně sami v sobě. A máme-li k tomu talent a energii, můžeme tuto podívanou předat i ostatním (často jen nejbližším, vzdáleným tak akorát na průměr hospodského stolu). S těmito trumfy v ruce lze pak nechat daleko za sebou – v umění tvorby i v umění žití - na chvostu uměleckého kolbiště všechny ostatní samozvané, sebestředné, vyučené, zasloužilé i národní umělce.

Podstatou Pallovy tvroby – a snad i celé jeho pozemské existence - je totiž konzervace hravosti a potěšení ze světa, oslava drobného, každodenního úžasu, nenucený dialog s všehomírem a radost občas i sobě navzdory.

Jak říkají jeho brněnští přátelé: Ačkoli právě vystavuje v Praze, přesto zůstal Marian slušným člověkem.

— Vladimír LÁBUS Drápal, 5.5. 2008 — Louny

http://www.guerilla.cz/

Marian Palla

Další fotografie 

Palla - instalace 1
Palla - instalace 2
Palla - instalace 3
Obrazy malované hlínou (1)
Obrazy malované hlínou (2)
Obrazy malované hlínou (3)
Obrazy malované hlínou (4)