školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Ondřej Přibyl - Matouš Karel Řeřicha

Modely světa
1.4.25.4.
Po 31.3. - 20:00

Výstava Modely světa spojuje autory Ondřeje Přibyla a Matouše Řeřichu, kteří se dlouhodobě zabývají fenoménem kutilství, jež pro ně představuje jakousi svobodnou oblast tvorby, avšak jejich snahou není napodobovat práce tvůrců-kutilů, ale aplikovat jejich specifické tvůrčí postupy v oblasti umění.

Ondřej Přibyl představuje soubor dokumentárních fotografií s názvem Antonín Přibyl: Modely světa. Tvorbu Antonína Přibyla (1923–1987) autor systematicky mapuje a zde se (více než v předchozím Výňatku z děl Antonína Přibyla) zaměřuje na konceptuální část jeho tvorby a vybírá díla, která se převážně zabývají tématy jako jsou řád, chaos, světaběh. Černobílými, stroze dokumentárními fotografiemi díla neinterpretuje, pouze poskytuje prostor pro sdělení, jež v sobě nesou.

Matouš Řeřicha se sérií objektů snaží z výtvarného hlediska prozkoumat okruhy fenoménu kutilství a jeho linií, jakými jsou například: Rozvinutí fenoménu kutilství, lidová tvořivost, zdokonalování – vývojářství – vynálezectví, originalita a jedinečnost produktů (výrobků) vytvářených pro vlastní potřebu bez komerčních záměrů, absolutní tvůrčí svoboda, činnosti podmíněné nedostatkem finančních prostředků, chatařství – chalupářství. Vše fotograficky dokumentuje ve vystaveném objektu-knize nazvaném Fenomén kutilství.

Nejlépe však vypovídají o podstatě radosti z práce jeho prostorové objekty Stopy po práci, které fixují odpadové materiály prožitého kutilství.

Ondřej Přibyl (1978) - absolvent ateliéru fotografie Pavla Štechy a Ivana Pinkavy na VŠUP (2006). Člen umělecké formace kunstWerk.

Matouš Karel Řeřicha (1978) - absolvent ateliéru Prostorové tvorby (prof. ak. soch. Marian Karel). Autor vítězného návrhu ceny "Česká hlava" - projekt na podporu české vědeckotechnické inteligence.

Ondřej Přibyl

Další fotografie 

Ondřej Přibyl
Ondřej Přibyl
Modely světa (1)
Modely světa (2)
Modely světa (3)
Modely světa (4)
Modely světa (5)
Modely světa (6)
Modely světa (7)
Modely světa (7)