školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Alessandro Bosetti

Maska/Zrcadlo Živě od 19h na:rtsp://proud.beroun.amu.cz/live
Čt 29.5. - 21:00

AB (*1973, Miláno) je italský skladatel a zvukový umělec. Jeho tvorba se pohybuje na pomezí zvukové antropologie a využívá současných koncepcí vážné hudby. Často v procesu tvorby uplatňuje motiv překladu z jednoho jazyku do druhého a tím se objevuje i prvek nedorozumění. Základem jeho kompozic jsou často terénní průzkumy a nahrané rozhovory, mozaika elektro-akustické koláže, profesionální i amatérské hudební projevy, hlasové experimenty a digitální manipulace. Pracuje s hudebností mluveného slova, s neobvyklými způsoby komunikace. Jeho kompozice s textem a zvukem prezentuje v živých performancích, nebo v pořadech pro rozhlas. Koncertuje a cestuje po celém světě.

V roce 2007 program Radioacustica stanice Vltava vysílal jeho textově-zvukovou koláž z roku 2004. Tématem skladby je "recyklace" děl některých evropských avantgardních skladatelů v západní Africe. Hudebně-dokumentární reflexe kulturních rozdílností, neporozumění, odlišnosti přízvuků, jazyků a názorů nabízí nezvyklý pohled vnímání evropské kultury z perspektivy obyvatel západní Afriky.

V Praze představí Bosseti představení Maska/Zrcadlo

Jako inspiraci pro vznik projektu uvádí myšlenku "Vymyslet masku, která nesouvisí s ničím. Přemýšlel jsem tak dlouho, až vznikla Maska/zrcadlo. Sampler Mask/Mirror zpracovává záznamy mluveného slova v reálném čase. Sampler vyhodnocuje, rozděluje a organizuje zvuk i význam slov. Využívá prostředí max/msp a další software, určené pro dekódování mluveného slova a reagující v reálné čase. Kompozice zachycuje také stav mysli, umožňuje "rozšířenou" slovní a vokální improvizaci, komunikaci a extázi. Maska/zrcadlo má něco společného se vším a zároveň s ničím určitým. Je jako maska, kterou si lze nasadit jak na vlastní tvář, tak na vlastní hlas. Je jako zrcadlo, ve kterém mohu listovat pamětí. Všechna zrcadla jsou masky a naopak, obojí jsou prostředky identity.

Skladba Mask/Mirror vznikl v Harvestworks Digital Arts Center v New Yorku a v umělecké laboratoři STEIM v Amsterdamu.

Alessandro Bosetti