školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Obrazové archivy

Seminář k výstavě Rodinné archivy ztracené a nalezené
Po 2.6. - 18:00

Program:

1/ Jan Čihák - vznik projektu "Rodinné archivy ztracené a nalezené", představení účastníků semináře a vystavujících autorů.
2/ PhD Wiebke Leister - stručný úvod do současných diskusí o archivu a jejich vliv na fotografickou praxi.
3/ Prof. Val Williams - Aktivity londýnského centra Photography and The Archive Research Centre
4/ Krátké příspěvky od několika vystavujících autorů - úskalí při zpracovávání osobních témat ve fotografii, osobní zkušenost s interpretací rodinného archivu
5/ Dotazy a diskuze
6/ Vernisáž výstavy

O účastnících:

Val Williams

Profesorka Val Williams v současné době působí jako ředitelka Photography and The Archive Research Centre, patřící k University of Arts London. Součástí činnosti centra je iniciace nových výzkumných projektů jak velkých, tak i malých. Mezi iniciované projekty patří 'Road: Artists and the Stop the M11 Link Road Campaign 1984-1993' a 'Independent Photography in England 1965-1980'. Činnost centra je shrnována v publikaci nazvané Fieldstudy, vydávané jednou za půl roku. Další činností centra je organizace přednáškových cyklů a seminářů, probíhajících jak na půdě University of Arts London, tak i v dalších institucích. Cyklus seminářů The Visual Archive byl například připraven ve spolupráci s muzeem moderního umění Tate Modern.

Val Williams působila dlouhá léta jako nezávislá kurátorka a zorganizovala řadu pro britské umění zásadních, často i kontroverzních výstav. Za vyvrcholení její kurátorské činnosti je možno považovat výstavu "How We Are: Photographing Britain", která proběhla v londýnské Tate Britain minulého roku. Výstava představovala doposud největší přehlídku britské fotografie od počátků do současnosti. Val Willliams je také autorkou několika významných uměleckých monografií. V Čechách pravděpodobně nejznámější je monografie Martina Parra (Martin Parr: Photographic Works), vydaná nakladatelstvím Phaidon v roce 2002.

Wiebke Leister

Wiebke Leister přednáší na University of Arts London, a kromě své vlastní tvorby se také věnuje organizaci přednášek a symposií. V nedávné době zorganizovala jednodenní konferenci pod názvem "Inside and Outside the Codes of the Photo Archive" v prostorech londýnské National Portrait Gallery.
V roce 2007 obdržela doktorát na londýnské Royal College of Arts. Středem její několikaleté fotografické činnosti je systematické a nekonveční "zkoumání" či přehodnocování tradičního žánru fotografického portrétu. Její práce byly zastoupeny na několika významných výstavách, jako například: "1+1=3 Collaboration in Recent British Portraiture" (2007), za svoji tvorbu získala také několik mezinárodních ocenění, mimo jiné i European Award for Women Photographers.

Jan Čihák

Jan Čihák absolvoval v roce 2006 magisterské studium fotografie na London College of Communication při University of Arts, dříve ateliér fotografie Doc. P. Baňky na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Věnuje se vlastní tvorbě, příležitostně působí jako kurátor a přispěvatel do fotografických médií. Je iniciátorem a vedoucím realizace současné výstavy Rodinné archivy ztracené a nalezené v Praze.
V Londýně, kde v současné době žije, v roce 2006 uspořádal výstavní projekt Land Locked: New Photography and Video from the Czech Republic, Well Gallery, London College of Communication, 2006. Výstava vznikla ve spolupráci s University of Arts London, pražskou VŠUP a Českým centrem v Londýně. Součástí výstavy bylo symposium o české fotografii.

Další fotografie 

Obrazové archívy (1)
Obrazové archívy (2)
Obrazové archívy (3)
Obrazové archívy (4)
Obrazové archívy (5)
Obrazové archívy (6)