školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Gebhard Sengmüller: Paralelní obraz

Prezentace
Čt 23.10. - 20:00

Prezentace Gebharda Sengmüllera, umělce z oblasti nových médií, který působí ve Vídni. Od roku 1992 vytváří projekty a instalace, zaměřující se na historii elektronických médií, vytváří vlastní organizační systémy a konstruuje autogenerativní sítě. Jeho dílo bylo představené v Evropě, USA a Japonsku, mimo jiné na festivalu Ars Electronica v Linzi, na Benátském bienále, v londýnském ICA, newyorské Postmasters Gallery, v Muzeu současné fotografie v Chicagu, na festivalu FCMM v Montrealu či v tokijském ICC centru.

Je například autorem instalace Slide Movie – Diafilmprojektor, využívající 24 projektorů, promítajících postupně na jedno plátno jednotlivé filmové rámečky, a opětovně tak vytvářející ze statických diapozitivů pohyblivý obraz, doprovázený zvukem promítaček.

Paralelní obraz je elektronická camera obscura. Tato mediálně-archeologická interaktivní socha vychází z fiktivního předpokladu, že v současnosti stále platný princip elektronického přenosu pohyblivých obrazů, konkrétně jejich rozklad na jednotlivé obrazy a obrazové řádky, nebyl nikdy objeven. Výsledkem je aparát, který se pokouší o vysoce komplikovaný paralelní přenos každého jednotlivého pixelu z vysílače do přijímače. To je možné pouze propojením kamery a monitoru s použitím zhruba 30 tisíc kabelů. Na rozdíl od běžných způsobů přenosu elektronického obrazu je "Paralelní obraz" technologicky zcela transparentní, odhaluje divákovi vztah mezi reálným světem a přenosem, který lze smyslově prožít.

Součást výstavy Diapozitiv audiovize v éře domácích médií. Ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem v Praze.

Vinylvideo

Další fotografie 

Gebhard Sengmüller - Paralelní obraz (1)
gebhard Sengmüller - Paralelní obraz (2)
gebhard Sengmüller - Paralelní obraz (3)
gebhard Sengmüller - Paralelní obraz (4)