školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Hra na ohradu - prezentace (20')

Text: Stanislav Dvorský, režie, koncepce: Lukáš Jiřička, obraz: Martin Blažíček, Hudba: Robert Piotrowicz, spolupráce Anna Zaradny /PL/, Hlas: Jan Novotný
Čt 27.11. - 20:00

Komponovaná audiovizuální galerijní instalace bude představena jako zvukový "work in progress", tedy tvar ve stavu své fermentace a zrání.
Hra na ohradu je opřena o básnicko-prozaický text Hra na ohradu (vydáno: nakladatelství Torst, 2005) básníka a držitele ceny Magnesia litera Stanislava Dvorského z šedesátých let, které osciluje mezi surrealismem, existencialismem a neobvyklou podobou literárního informelu. Jak text, tak i ostatní složky díla výrazně tematizují nemožnou snahu dát světu řád, pokus mu porozumět a nalézt aparát jak jej popsat. Labyrintické útržky maximálně sarkastického textu sice představují příběh jednoho hledání a ohledávání vnějších i vnitřních prostorů člověka, ale také poukazují na neredukovatelnost světa do slov. Vybrané kusy textu z oddílu Z deníku břichomluvce II jsou režijně a dramaturgicky pojaty a hlasově interpretovány hercem Janem Novotným do podoby vstupního materiálu, který je hudebně rozmyt, rozbit a dosycen radikální hudbou dvojice výjimečných polských hudebníků - Robertem Piotrowiczem a Annou Zaradny. Tato dvojice hudebníků se pohybuje převážně v oblastech divadelní hudby, volné improvizace, noise a hrubozrnné komponované elektroniky a vystoupila již třikrát v ČR (Nová Paka, Roxy / NoD Praha – v rámci festivalu IMPRO# a naposledy v listopadu 2008 v rámci festivalu Stimul), je zároveň organizátorem slavného a prestižního festivalu MUSICA GENERA ve Štětíně, který má mezinárodní věhlas na poli avantgardní elektronické a improvizované hudby. Zvukový materiál se dále konfrontuje s filmovým materiálem připraveným Martinem Blažíčkem (FAMU, Praha), který bude pracovat jak se zvukovou strukturou, tak i asociacemi a motivy vycházejícími z textu. Projekt "Hra na ohradu" je unikátním spojením tří uměleckých disciplin – režijní, hudební a filmové do jednoho významově velmi otevřeného celku. Délka trvání cca 20 minut.
Podpořeno DAMU.
Ve spolupráci Asociace MLOK a Galerie Školská 28.