školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Peggy Ahwesh, Keith Sanborn

Autorská projekce 16mm filmu: The Deadman
Po 1.12. - 20:00

The Deadman je společným dílem Peggy Ahwesh a Keithe Sanborna. Vychází z jejich zájmu o tvorbu Georgese Batailleho, zejména o jeho text "Le Mort", který Keith Sanborn přeložil a jímž je film volně inspirován. Batailleův průzkum morbidity a transgrese rezonuje s romerovsky laděným zájmem Peggy Ahwesh o hororový film. 16mm černobílý film The Deadman prostupují obrazy smrti a rozkladu během poslední cesty hrdinky z Edwardovy smrtelné lóže k jejímu vlastnímu zániku.

Peggy Ahwesh vytvořila během posledních dvaceti let jeden z nejpozoruhodnějších souborů v oblasti experimentálního filmu a videa. Povaha brikolážistky ji vede k přirozené kombinaci, užívání různých žánrů včetně příběhu, dokumentárních stylů, improvizované performance i scénáře, synchronizovaného zvukového filmu, nalezených materiálů, digitální animace nebo low-end pixelvision videa. Díla jsou v prvé řadě průzkumem kulturní identity v různých žánrech. Ahwesh ve svých dílech klade důraz na společenská témata a teoretickou a formální přesnost, při vší kritice však zároveň nezapomíná na to, aby její díla byla divácky přístupná. V roce 1997 Whitney Museum představilo dílo Peggy Ahwesh retrospektivou Girls Beware! a její tvorba byla dále prezentována např. na "Brides of Frankenstein", San Jose Museum of Art; "Big as Life: An American History of 8mm Films", MoMA; Animations, PS1, IAMNOWHERE, CCS, Bard College; Festival of Contemporary Arts: City of Women; Ljubljana, Slovenia a "Lookalike: Barbie Lolita Lara Croft", Nederlands Fotomuseum; Amsterdam, The Netherlands. Vybrané retrospektivy: Filmmuseum, Brussels, Belgium; Carpenter Center at Harvard University; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, Spain, Carnegie Mellon University, Pittsburgh and Cinematexas 6, Austin, Texas. Její filmy Martina’s Playhouse, The Deadman (spolu s Keithem Sanbornem), Strange Weather a Nocturne jsou součástí stálé sbírky MoMA.
Vyučuje v programu Film and Electronic Arts na Bard College, Princeton University.

Keith Sanborn je media umělec, teoretik a překladatel z New Yorku. Jeho díla byla prezentována na samostatných a skupinových výstavách a festivalech (Whitney Biennial, OVNI (Barcelona), Video Vortex, The Rotterdam International Film Festival, EMAF, Oberhausen, Hong Kong Videotage, Ostranenie (Dessau)). Četné teoretické práce zahrnují články např. pro Artforum a Kunst nach Ground Zero až po katalogy pro MOMA (New York) či the San Francisco Cinematheque. Do angličtiny přeložil práce Guy Deborda, René Viéneta, Gila Wolmana, Georgese Batailleho a Napoleona. Jako nezávislý kurátor spolupracoval s institucemi jako Oberhausen, Exit Art, Artists Space, the Pacific Film Archive, CinemaTexas a dalšími. Vyučuje v programu Film and Electronic Arts na Bard College, Princeton University a v současné době v rámci Fullbrightova stipendia také ve Smolném Institutu v Petrohradě.

Autorská projekce v rámci cyklu prezentací amerických filmových umělců v Čechách za podpory nadace Trust for Mutual Understanding. Připraveno ve spolupráci s FAMU. Kurátor: Henry Hills.

The Deadman