školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Margita Titlová Ylovsky

Projekt Irbis
7.11.19.11.
Čt 6.11. - 19:00

Projekt Irbis je malba novými technologiemi. Pro vizuální formu je použita termovize, která přes digitální technologie transformuje tepelné zóny prostředí do barevné vizuální podoby. Tato technologie dává možnost vidět to, co můžeme cítit dotykem a pocity.Obrazy jsou malovány různými tepelnými materiály, jsou časové omezené, dalo by se říci, že chladnou a mizí. Teplo, které nevidíme, se přes digitální technologie projevuje jako barevný svět. Součásti obrazu je také prostředí i lidské tělo, nebo zvíře, jejichž barevnost doplňuje celkový obraz.

Na výstavě budou představeny obrazy formou barevných tisků na plátno a video, zachycující vytváření obrazu v jeho časovém vymezení - dává možnost vidět pohyb, tepelnou malbu, prostor - realitu v její tepelné různosti vyzařování.

Na tomto projektu spolupracují: Milan Pavelek,Jana Chytilová, Mirek Vránek, Jiří Machalický.

Margita Titlová – Ylovsky se narodila v roce 1957 v Praze, studovala na pražské Akademii výtvarných umění. Její pole působnosti je velmi široké, zabývá se malbou, kresbou, filmem, fotografií a instalací. Využívá možnosti různých druhů energií a rozmanitých postupů, které často vycházejí z objevů přírodních věd. Rozvíjí principy konceptuálního umění, vychází ze vztahu lidského těla a přírody. Využívá spojení klasických i netradičních technik. Nelze ji jednoznačně zařadit do žádného ze současných uměleckých proudů, pohybuje se na jejich rozhraní. Vytváří rozměrné gestické kresby, v objektech a instalacích pracuje s energií magnetů, s usměrňováním slunečních paprsků. Využívá i vodní energii, zabývá se možnostmi světla a stínu. Dokáže přesně využít vlastnosti daného prostředí, svou tvorbou vstupuje do veřejného prostoru. V současné době pracuje s principy termovize, která se již řadu let využívá v různých oblastech vědy. V umělecké tvorbě však přináší překvapivé výrazové možnosti, které autorka uplatňuje ve výrazně barevných digitálních tiscích. Vlastně maluje teplem, vývoj obrazů zaznamenává kamera za užití speciálního programu. Vznik a princip těchto vizí dokumentuje video Jany Chytilové a Miroslava Vránka. Margita Titlová samostatně vystavuje od roku 1980, společných výstav se zúčastňuje od počátku osmdesátých let. Vyučuje na FAVU na brněnské technice, je zastoupena v řadě veřejných i soukromých sbírek u nás i v zahraničí (Národní galerie v Praze, Galerie hl. m. Prahy, ...).

margita

Další fotografie 

Projekt Irbis (2) - vernisáž
Projekt Irbis (3) - vernisáž - Margita Titlová Ylovsky
Projekt Irbis (4) - vernisáž
Projekt Irbis (5) - vernisáž
Projekt Irbis (6) - vernisáž