školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Přednáška

SUV a igelitka

Současné Rusko - fotografie a beseda. Host: překladatel a rusista Libor Dvořák
St 21.1. - 20:00

Komponovaný pořad na téma současné Rusko

Libor Dvořák: "Od Gorbačova k Putinovi". Úvodní slovo k situaci v zemi našeho bývalého velkého bratra. O tom jak souvisí výpadek v dodávkách plynu s kanonizací J.V. Stalina.

Čtení z dosud česky nevydané knihy Vladimíra Sorokina Opričnikův den doprovodí projekce fotografií Martina Vlčka a Jana Bartoše z jejich loňské cesty do Ruska.

Úryvky z filmu Park sovětskogo perioda (Sovětský park). Sci-fi film, v němž se hrdina dostává do pravého komunistického skanzenu, který vypadá jako ráj, ale postupně se mění v klasický sovětský svět plný fízlování. Režie Yuli Gusman, 2006, (124 min).

Libor Dvořák (*1948), rusista a překladatel. V letech 1959-63 žil v SSSR. 1974 - 1990 redaktor revue Sovětská literatura. Od roku 1991 se věnuje novinářské práci, nyní v Českém rozhlase 6.
Překládá především ruskou beletrii 20. století (Bulgakov, Bunin, bratři Strugačtí, Dovlatov, Jerofejev, Limonov, Jesin, Pelevin aj.). Je autorem knih Nové Rusko a trilogie Ej, čuvak! Ruský slang aneb Český hambář jazyka ruského, Šutkopis a Lenin je v Ječný. Je členem redakční rady časopisu pro překladovou literaturu Plav.

http://www.iliteratura.cz
http://www.i-ru.cz
http://www.ruskodnes.cz
http://www.kasparov.ru
http://www.khodorkovsky.ru
http://kommersant.ru/
http://www.novayagazeta.ru/

suv-a-igelitka