školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Přednáška

Fotozóna #11

Paparazzi a lži technických obrazů. Přednášející: Filip Láb a Pavel Turek
St 15.4. - 20:00

Na kolik můžeme věřit fotografickému obrazu? Z čeho vyplývá všeobecná důvěra ve fotografii a proč máme pocit, že "obraz vydá za tisíce slov"? Ukázky z minulosti i současnosti osvětlí podloudné praktiky manipulace s obrazem, narušující klasický koncept fotografické reprezentace. Od počátku provázejí fotografické médium pokusy o zneužití jeho zažitého aspektu pravdivosti.
Situace se navíc dále prohloubila s nástupem digitálního obrazu, kdy se techniky manipulace výrazně zjednodušily a zdokonalily.

Jednou z odnoží pokleslých forem fotografie je i fenomén lovce celebrit – paparazzi. Novodobá varianta "lovů beze zbraní" má své kořeny v 60. letech minulého století. Na římském bulváru Via Veneto se fotografové snažili z bezprostřední blízkosti pořídit středoformátové fotografie především filmových hvězd. Od té doby se celá tato oblast nejbulvárnějšího fotožurnalismu přetransformovala ve velmi rozvinuté a prosperující odvětví plnící časopisy a zároveň udržující celebrity v obecném povědomí.

Filip Láb (1976) dokončil doktorské studium na FAMU v oboru Fotografie a nová média v roce 2006 disertační prací s názvem "Nový obraz", věnované problematice přechodu média fotografie od analogové k digitální podobě. Od roku 2005 pracuje jako odborný asistent na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky na Fakultě sociálních věd UK. Zaměřuje se na vizuální kulturu, fotožurnalismus, teorii a praxi klasické a digitální fotografie.
Společne s Barbarou Mrázkovou je autorem výstavy Východní blok. (2006, www.vychodniblok.cz)

Pavel Turek (1979) dokončil doktorské studium na FAMU v roce 2006. (Teorie filmové a multimediální tvorby.) V letech 2003 – 2006 redaktorem časopisu Živel, od roku 2007 redaktor kulturní rubriky internetového serveru Aktuálně.cz V médiích pravidelně publikuje texty o populární hudbě a fotografii.

Fotozóna je cyklus komponovaných pořadů věnovaných fotografii a technickým obrazům.

fotozona11