školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Teorie hmoty (Vachek)

Petr Vachek, Ludmila Vachková-Drhová, Karel Vachek Ml., Dagmar Urbánková-Vachková, Karel Vachek St., Otakar Urbánek
3.2.1.3.

Výstava TEORIE HMOTY (Vachek), kterou připravila galerie Školská 28 ve spolupráci s kolektivem žáků a spolupracovníků filmového režiséra, malíře, básníka, vedoucího katedry dokumentární tvorby FAMU doc. Karla Vachka představuje výběr obrazů, akvarelů, plakátů, fotografií z let 1966 – 1979 a z 90-tých let Karla Vachka, jeho ženy Dagmar, syna Karla, sourozenců Petra a Ludmily, a zesnulého švagra Otakara Urbánka (polemické fyzikální pojednání o teorii hmoty).

Výstava navazuje na nedávno vydanou knihu Karla Vachka TEORIE HMOTY - o vnitřním smíchu, rozdvojení mysli a středovém osudu (nakladatelství Herrmann a synové), ve které Vachek shrnuje svůj životní názor i tvůrčí metody. Výstava představuje méně známou fazetu Karla Vachka – jeho malířskou tvorbu, stejně jako práce rodinného kruhu. Vachek používá jako metodu k filmovým sociologicky filosofujícím obrazům české kultury poetiku asambláže, koláže a překvapivého střetu fenoménů, věcí a osob zdánlivě nesourodých. Kontrapunkt lze najít i v jeho výtvarném díle – v kolážích, vzdušných akvarelech a na velkém obraze, vytvořeném spolu s Dagmar Urbánkovou. Oleje Petra Vachka balancují na hranici abstraktní formy a figurálních výjevů a z hladiny obrazů vystupuje proud ornamentálně stylizovaných dějů. Ludmila Vachková Drhová je autorkou jemných luminosních barevných kompozic organických vláken. Abstraktní fotografické práce Karla Vachka ml. posunují vystavený soubor do jiného, snového kontextu. Výstava Vachek (Teorie hmoty) je připravena k životnímu jubileu Karla Vachka a je také (doufáme), nečekaným přispěvkem k fragmentární topologii českého výtvarného umění posledních desetiletí.

Během výstavy budou mít návštěvníci poprvé možnost získat přehled o rozsáhlém filmovém díle Karla Vachka formou jeho filmů promítaných individuálně na počítačích a navštívit dva čtvrteční happeningy 10. a 24. února 2005 od 18. hod, na které autor zve osobnosti, objevující se v jeho filmových freskách a představí svojí poesii. Večera se můžete zůčastnit take u svých počítačů na adrese ez.radiojeleni.cz/live.

Biografická poznámka

Karel Vachek Filmový režisér, malíř, básník, docent a vedoucí katedry dokumentární tvorby FAMU, narozen 4. srpna 1940 v Tišnově, žije v Praze. V letech 1958 - 1963 studoval režii na FAMU u Elmara Klose. Jeho absolventský film Moravská Hellas (1963), celostně pojednávající problematické kontexty strážnických slavností, byl jedním z klíčových formálních i ideových impulsů začínající Nové vlny. Film byl oceněn na MFF v Karlových Varech, ale jeho uvádění zakázal osobně Antonín Novotný. K další realizaci se Vachek dostal až na jaře 1968, kdy v celovečerní dramatické sondě Spřízněni volbou (1969) zachytil tkáň dějů mezi politickými špičkami tehdejšího režimu, předcházející volbě prezidenta. Film opět získal několik mezinárodních ocenění, stal se mj. jednou z hlavních událostí na festivalu v Oberhausenu v roce 1969, načež cenzura se zpožděním několika měsíců rozkryla smysl jeho rafinované stavby a film putoval do trezoru. Po 20 letech byl znovu uveden a oceněn prestižní Zlatou kamerou na MFF v Berlíně. Většinu doby ze 70. a 80. let strávil Karel Vachek v emigraci ve Francii a USA, k filmové tvorbě se mu však podařilo vrátit až po listopadu 1989, kdy v průběhu let 1992 - 2002 realizoval monumentální filmovou tetralogii pod souhrnným názvem Malý kapitalista, sestávající ze čtyř celovečerních filmových románů, autorským způsobem mapujících českou společnost, myšlení, vztah k dějinám a filosofii. Jednotlivé díly Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství (1992), Co dělat? Cesta z Prahy do Českého Krumlova aneb Jak jsem sestavoval novou vládu (1996), Bohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce (2000) a Kdo bude hlídat hlídače aneb Klíč k chaloupce strýčka Toma (2002) byly uvedeny mj. v rámci retrospektiv ve Francii, Itálii a USA a poslední dva díly byly oceněny na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě jako "Nejlepší český dokumentární film roku" 2000 a 2002. Jeho aktuálně připravovaný filmový projekt se zabývá tvůrčím přínosem Jaroslava Haška, Eduarda Beneše, Ladislava Klímy a Alexandra Dubčeka.

Vít Janeček

Výstava je připravena ve spolupráci: Filmová a televizní fakulta AMU v Praze, společnost Negativ, s.r.o. a Krátký film Praha a. s.

About the Artist 

Další fotografie 

Teorie hmoty (Vachek) (1) - instalace
Teorie hmoty (Vachek) (2) - vernisáž
Teorie hmoty (Vachek) (3)
Teorie hmoty (Vachek) (4)