školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

Michal Rataj – Jaromír Typlt: Škrábanice

Elektroakustická hudba – prostorový zvuk – autorské čtení – sound performace – zvuk textu – senzory – real-time electronics
St 17.6. - 21:00

Zazní skladby Michala Rataje (Rely - Relay - Relation, Machine-Hand-Mind-Memory), výběr z textů Jaromíra Typlta (Michal přes noc, Audio) a společná performance.

Michal Rataj (*1975) se narodil v Písku. Vystudoval muzikologii na filozofické fakultě Univerzity Karlovy a skladbu na hudební fakultě AMU v Praze. Během studia absolvoval stáže ve Velké Británii (Royal Holloway University of London) a v Německu (muzikologii na Humboldt Universität zu Berlin, skladbu a na Hochschule für Musik Hans Eisler a Universität der Künste).

V roce 2005 dokončil postgraduální studium skladby. Od roku 2000 pracuje jako hudební dramaturg, později hudební režisér a producent v Českém rozhlase. Vyučuje elektroakustickou hudbu na katedře skladby HAMU, přednáší na New York University Prague a příležitostně v Česku i v zahraničí. V roce 2007-2008 obdržel stipendium Fulbrightovy nadace pro vědce a přednášející v Center For Music And Audio technologies na University of California, Berkeley. Jeho kompozice jsou prováděny a vysílány v řadě zemí po celém světě.

http://www.michalrataj.com

Jaromír Typlt (*1973) pochází z Nové Paky. Vystudoval filozofii a bohemistiku na filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1997 se usadil v Liberci, kde pracoval s duševně nemocnými, poté v letech 2000-2008 připravoval výstavy současného umění a fotografie v Malé výstavní síni.

Od jara 2008 je kurátorem nové liberecké Galerie U Rytíře. Zabývá se také divadlem a hudbou - účinkuje např. v představení Ursonate podle fonetické básně Kurta Schwitterse (s Pavlem Novotným).

Vydal několik knih poezie a prózy - např. Pohyblivé prahy chrámů (1991), Ztracené peklo (1994), Opakem o překot (1996). Po roce 2000 ovšem publikuje spíše knihy-objekty nebo "knižní performance", žánrově těžko definovatelné a výrazně poznamenané spoluprací se spřízněnými výtvarníky: že ne zas až (2003, s Janem Měřičkou), Stisk (2006). Od konce 90. let také rozvíjí formu "zmutovaného autorského čtení", ve kterém využívá přednatočených hlasů, jazykového rytmu, ale i nalezených předmětů a improvizace v prostoru. Podobným způsobem vytváří i autorské nahrávky, které poprvé veřejně představil v roce 2006 v pořadu Radiocustica.

Jeho texty se staly součástí krátkého filmu (Viktor Kopasz: Shadow play, 2002), rozhlasové kompozice (Michal Rataj: že ne zas až, 2006) a několika výstav. Působí také jako vydavatel výtvarného a literárního art brut (Zdeněk Košek, Hana Fousková, František Novák a další).

Http://www.typlt.cz

Michal Rataj

Další fotografie 

Michal Rataj – Jaromír Typlt: Škrábanice (1)
Michal Rataj – Jaromír Typlt: Škrábanice (2)
Michal Rataj – Jaromír Typlt: Škrábanice (3)
Michal Rataj – Jaromír Typlt: Škrábanice (4)