školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Přednáška

Grzegorz Drozd

Waiting for the sun, prezentace
Po 25.5. - 20:00

Prezentace polského umělce Grzegorze Drozda na závěr jeho tříměsíčního tvůrčího pobytu v Otevřených ateliérech Praha.

Grzegorz Drozd v premiéře uvede svůj desetiminutový film "Waiting for the sun", v němž konfrontuje individuální očekávaní zahraničního umělce a realitu pražské umělecké scény.

Současné trendy polské umělecké scény přiblíží na pozadí svých posledních výstavních projektů "Heart lonely hunter" v Lille a "Municipal Guard" v galerii Kodegarda ve Varšavě.

Představí svůj dlouhodobý projekt "Encyklopedia" - soubor maleb inspirovaných polskou encyklopedií pro děti vydanou v roce 1976. Forma a obsah encyklopedie byla silně podmíněna dobovou ekonomicko-politickou atmosférou tehdejšího režimu. Z naší současné perspektivy je důkazem mnohovrstevnaté společenské deformace založené na ideologii kolektivního štěstí, bohatství a naděje. Pomocí formální a významové deformace na jedné straně vytváří historický komentář, na straně druhé kritizuje funkčnost mechanismů současné demokracie a analyzuje hrozby naší existence.

Grzegorz Drozd (*1970) absolvoval v roce 2007 na Akademii výtvarných umění v ateliéru malby (prof. Jaroslaw Modzelewski). Vystavuje od roku 2003 v Polsku, Švédsku, Veké Británii a Rusku. V roce 2007 představil svůj projekt LACK v Centru pro současné umění v Centru pro současné umění Zamek Ujazdowski ve Varšavě. V roce 2003 spoluorganizoval projekt Change of Traffic Flow. Žije a pracuje ve Varšavě.

Rezidence je podpořena Mezinárodním visegrádským fondem, programem Visegrad Artist Residency Programme (VARP).

Grzegorz Drozd Z projektu Informacia

About the Artist 

Další fotografie 

Grzegorz Drozd, Waiting for the sun (2)
Grzegorz Drozd, Waiting for the sun (3)
Grzegorz Drozd, Waiting for the sun (4)