školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Life is Short and Getting Shorter All the Time & Elsewhere Not Elsewhere

Sam Ashley, Marina Thies & comp.
11.9.25.9.
Čt 10.9. - 21:00

Galerie Školská srdečně zve na výstavu:

LIFE IS SHORT AND GETTING SHORTER ALL THE TIME & Elsewhere Not Elsewhere
Sam Ashley, Marina Thies & comp.
11. – 25. září 2009
vernisáž: čt 10. září v 19:00
úvodní slovo: Miloš Vojtěchovský
performance: Sam Ashley, A PROPOSAL FOR THE ELIMINATION OF SCIENCE.

Zvukovou prostorovou instalaci Sama Ashleyho "Život je krátký a každým okamžikem ještě kratší" (součást projektu The Oracle) tvoří soustava jednoduchých elektro-mechanických oscilátorů, sestavených na místě z různých typů nalezených reproduktorů, napájených bateriemi, a opatřených "čidly". Je to asambláž elementárních nástrojů, vytvářející cosi jako zvukovou instalaci. Avšak s tím rozdílem, že instalace sama o sobě je tichá, nevydává žádný zvuk. Teprve v okamžiku, kdy návštěvník vstoupí do prostoru galerie, dotýká se a pohybuje s předměty, začne citlivý instrument znít neustále se proměňující "osobní" verzí ambientní elektroakustické kompozice.

Koncept instalace je funkčně i myšlenkové propojen s tradicí magických předmětů přírodních kultur jako čajové lístky, zvířecí kůstky, hrací karty, proutky, nebo mince. Ty sloužily odedávna jako důvěryhodný prostředek k jasnovidectví, k předpovídání podob budoucnosti. "Čidla" jsou také umístěna na dosah ruky, na zemi, stole, nebo stěnách, nebo oknech a během jejich manipulování, "lazení" dochází k rozeznění. Elementární tereminy hrají jen chvíli a je třeba je aktivovat a "oživovat". Chovají se skutečně trochu jako živé organismy: adaptují se na pozici a vzájemnou prostorovou konstelaci, ve které se nacházejí. Drátky na konci rezonančních vláken reagují také na tělo "hráče", nebo na závany větru.

Jeden ze motivů série realizací, které Ashly vytváří v kontextu "Projektu Orakulum" je hledání jistého témbru zvuku, jenž lze zařadit v hudebním rejstříku kamsi mezi hlukový a monotóní výraz. V obecnější rovině se pak jeho performance a instalace stýkají s aktuálními tendencemi a způsoby přemýšlení, směřujícími k metodám přechodu do stavu hypnózy a vytržení. Ashley ve svém mnohostranném díle dochází k cestě k přirozenému, "fyzikálně" determinovanému procesu "nenáboženského" šamanismu a k dialogu s transcendentní rovině reality. Ovšem k šamanismu, očištěnému od nánosů falešné exotiky, sociální hierachie, balastu Nového věku, ekonomického kastovnictví a manipulování důveřivého publika .

Instalace byla prezentovaná začátkem letošního roku v bruselské galerii OKNO. Verze pro galerii Školská je výsledkem spolupráce s kolektivem místních umělců pod asistencí Guy van Belle.

V nově otevřeném projekčním prostoru je umístěna diaprojekce ELSEWHERE NOT ELSEWHERE dokumentující "duchařskou" fotografii z projektu Sama Ashleyho a berlínské umělkyně Mariny Thies. Nejde o odnož "spiritistické fotografie" která bývala tak populární během rozkvětu spiritismu před sto lety. Sam Ashley je šaman, performer a hudebník, studuje "paranormální" a "anomální" jevy a pěstuje nenáboženskou mystiku několik desetiletí. Bytosti zachycené na světelných obrazech Mariny Thies nejsou ani duše zemřelých a nejsou nutně svázány s lidskými životy. Mají přesto svoji jedinečnou "osobitost", kterou lze popsat spíš jako schopnost indukce zvláštních fenomenů. Lze je nazvat "přírodní bytosti", i když v moderním světě je lze najít v městském prostředí, v parcích, ve veřejném prostoru, jednoduše protože je snadnější je zde zachytit na fotografii.

Obě instalace spojuje Ashleyho neortodoxní a vysoce původní schopnost vnímat a zprostředkovat zvláštní a neobvyklé jevy ukryté pod povrchem zdánlivé každodennosti.

První samostatná prezentace Sama Ashleyho v Praze byla připravena ve spolupráci s bruselskou uměleckou iniciativou v okno
http://okno.be/taxonomy/term/45

výstavní projekt je realizován o.s DEAI/setkání a podpořen grantem hlavního města Prahy. Výstavní program je v letech 2005 až 9 realizován s finanční podporou Ministerstva kultury ČR.

Školská 28: Komunikační prostor
v ul. Školské 28, P–1
otevřeno úterý až pátek od 13 do 17 hod.
ve dvoře – vstup průchodem
+420 296 325 066
skolska28@skolska28.cz
www.skolska28.cz