školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

První pražská veřejná úschovna opuštených knih Jaroslava Haška

Open air knihovna ve Školské 28
Čt 20.8. - 20:00

Ve Školské ulici č.p. 28 na dvorku mezi budovou, kde je umístěna galerie, a zadním traktem Městské knihovny je instalována od 21. srpna 2009 improvizovaná úschovna knih, neboli mobilní veřejná knihovna a čítárna.

Nepotřebujete občanský průkaz, legitimaci, fotografii, ani vklad, abyste si mohli některou z neustále se obměňujících tiskovin v klidu doma přečíst. Lze si vypůjčit a odnést jednu z knih, které jsou vystaveny v policích. Předpokladem výpůjčky je, že bude po přečtení kniha navrácena, ale není to podmínkou. Vítáno je doplnění knihovny o knihy, které čtenáři už doma nechtějí mít. Lze je jednoduše umístit do polic a zanechat je zde jako dar pro ostatní zájemce. Lze zde také uplatnit vlastní autorské knihy, pokud pro ně nezištně hledáte čtenáře. Na vývěsce vedle police s knihami je možné zanechat zprávu pro další uživatele první vpravdě veřejné knihovny v Praze.

Knihovny jsou odedávna pro naši civilizaci spojené se svatyní. Knihy čteme, píšeme, vydáváme, shromažďujeme, oprašujeme, chráníme a ztrácíme, odnášíme do sběru a někdy dokonce pálíme a jinak ničíme. Knihy jsou svázány se světem fantazie, představ, vyprávění a cestováním v čase. I když staré knihy dnes ztrácejí svoji peněžitou hodnotu, je v každé z nich uchován nějaký životní příběh. Knihy vystavené ve Školské pro vás a vámi, jsou v jistěm smyslu skupinovým portrétem obyvatel a návštěvníků tohoto domu a místa. Jsou vystaveny našemu zájmu i nezájmu, přízni i nepřízni počasí a procesu stárnutí.

Open air knihovna vznikla jako umělecký projekt palestinského konceptuálního umělce Emila Zuaitera (narozen v Jeruzalemě 1959, žije v Lisabonu) pro Komunikační prostor Školská 28, který provozuje DEAI, o.s.

Prozatímní knihovna ve Školské je věnována Jaroslavu Haškovi, který se narodil v domě čp. 1325-II ve Školské ulici 16 v Praze 1 na Novém Městě v roce 1883. Tedy jen o pár desítek metrů v ulici výše. Před několika lety byl rodný Haškův dům zbourán a přestavěn na luxusní hotel.

Další veřejné prozatímní knihovny plánuje Emil Zuaiter založit také v dalších dvorcích a okrscích Prahy a věnovat je zajímavým osobnostem, které v Praze kdysi žily nebo dosud žijí jako například Ladislav Klíma, Karel Ladislav Kukla, Božena Němcová, Michail Bakunin, František Křižík, Popelka Biliánová, Ivan Diviš a další.

informace: skolska@skolska28.cz
www.skolska28.cz

21. srpna 2009, Praha

První pražská veřejná úschovna opuštených knih Jaroslava Haška

About the Artist 

Další fotografie 

atheneum
library of congress
knihovna
knihovna
knihovna
knihovna veřejná
Jaroslak Hašek
Hasek
Hasek
První pražská veřejná úschovna opuštených knih Jaroslava Haška
První pražská veřejná úschovna opuštených knih Jaroslava Haška