školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Projekce

Před a po filmu č. III - Free cinema a další

Přednáška s projekcí ukázek.
Po 14.12. - 19:00

Žádný film není dost osobní. Obrazy mluví, zvuk zesiluje a komentuje. Velikost je nepodstatná. Dokonalost není cílem. Přístup znamená styl a styl znamená přístup. (Manifest Free cinema, 1956)

Free cinema je britské filmové (především dokumentární) hnutí poloviny 50. let, které přineslo do kinematografie nová témata osobní autorské výpovědi a imaginativní použití zvuku a komentáře. Režiséři jako Karel Reisz, Tony Richardson, nebo Lindsay Andreson zároveň přišli se zúčastněným a sympatizujícím pohledem na sociální problémy nemajetné nižší společenské třídy.

Free cinema bylo předstupněm britské Nové vlny (někdy nadsazeně nazývané "Realismus kuchyňského dřezu") s vrcholnými filmy jako Ten sportovní život (Lindsay Anderson, 1963), nebo Chuť medu (Tony Richardson, 1961). Free cinema je dodnes pozoruhodným autorským postojem spojujícím inovativní filmařské postupy s otevřeným a osobně angažovaným sociálně kritickým pohledem. Ukázky z několika krátkých filmů školy Free Cinema, jsou doplněny filmem Lena Leye, a příklady ze současné tvorby z Velké Británie. Na závěr o díle jihoafrického animátora, filmaře, divadelníka a výtvarného umělce Williama Kentridge.

Uvádí: Miloš Vojtěchovský

dreamland

Další fotografie 

Len Lye
William Kentridge
Karel Reisz
al and al