školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Poznámky k obsahu

Veronika Daňhelová, Václav Kopecký
5.2.4.3.
Čt 4.2. - 20:00

Výstava "Poznámky k obsahu" je složena ze šesti tématických kapitol, ve kterých autoři předkládají vlastní pojetí fotografie, ale zároveň odkazují k aktuálnímu diskurzu nad proměnami tohoto média. Fotografie jsou seskupené do jednotlivých kapitol a slouží jako model, na jehož základě představují vlastní interpretaci fotografického obrazu, reflektovaném v kontextech obecného chápání fotografického média. Kladou si zdánlivě jednoduché otázky: v čem spočívá schopnost fotografických obrazů zaujmout naši pozornost? Fotografický obraz nahlížejí z mnoha úhlů, věnují se mu po formální stránce, zamýšlejí se nad důvody pro zobrazování určitých motivů, nebo využívají prvky náhody. Prezentované fotografie v kontextu celé výstavy tvoří cosi jako "poznámky k obsahu" a pocházejí většinou z osobních archivů obou autorů: jde o nevýznamné fotografie, které vznikly mimo umělecký kontext, někdy mimovolně, o fotografie, které nejsou na ani esteticky, ani obsahově nijak výjimečné.

Výstava je výsledkem podobného způsobu vnímání světa, viděného objektivem fotografického aparátu vznikla na základě debaty "o fotografii". Prezentovaný soubor je jejím vyústěním, nikoli závěrem.

Ironie, experiment a subjektivní výpověď, jsou typické polohy tvorby Veroniky Daňhelové (nar. 1984). Studuje pátý ročník ateliéru Fotografie Pavla Baňky na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem. Veronika Daňhelová se věnuje nejen fotografii, ale i dalším způsobům vyjádření, zejména videoartu a performanci.

Václav Kopecký (nar. 1984) studuje také čtvrtým rokem v ateliéru Fotografie na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem. Autor se zaujetím pracuje nejen se samotnou fotografii, ale také experimentuje v oblasti konceptuální tvorby. Jeho citlivé vnímání, respekt k fotografickému řemeslu, schopnost reflektovat a s ironií komentovat blízké okolí i současnou společnost je společným jmenovatelem prací mladého autora.

Hroudy

Další fotografie 

Zátiší
Film
Film2
Poznámky k obsahu_1_vernisáž_Veronika Daňhelová
Poznámky k obsahu_2_vernisáž_Václav Kopecký
Poznámky k obsahu_3_vernisáž_
Poznámky k obsahu_4_vernisáž