školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Šedý pokoj Hlavní Galerie

Veronika Resslová / In-Out

Světelná a site specific instalace
16.2.12.3.
Po 15.2. - 20:00

Podkladem pro světelnou projekci v Šedém pokoji je dokumentace malby na stěnách opuštěného objektu, kterou jsem realizovala v bývalé vojenské zóně v severních Čechách. Tato intervence do reálného místa pro mne nebyla čistě vizuálním zážitkem. Snažila jsem se zachytit tělesný pocit diváka, stojícího uvnitř místnosti. Konstelace geometrických tvarů, navzájem se iluzivně vzdalujících, pojednávala stěny, podlahu a strop a posunovala vnímání místnosti směrem k prožitku mentálního vnitřního prostoru. Jednoduchý geometrický opakující se tvar odkazuje k siluetě domu, sloučené s jeho zrcadlovým odrazem. Jde o tvar, který neodkazuje sice přímo k realitě, ale zůstává hodně povědomý. Reálnou místnost jsem použila kvůli kvalitě všednosti. Nejde o exkluzivní materiál jako je papír nebo plátno.

Motiv řady krabic na stěnách doplňující světelnou projekci je ambivalentnost vjemu a různé interpretace stejné věci. Pokud mají dvě varianty přibližně stejnou intenzitu, nejsme se schopni rozhodnout, která z nich je "platná" , Výsledkem je mentální pohyb mezi variantami. Stěnu běžné místnosti používám ze stejných důvodů jako v předchozí práci.

Ve své instalaci se snažím klást otázky po subjektivní percepci prostoru a hledání obecných zákonitosti vnímání.

Zvuková site specific instalace: Stanislav Abrahám

technická podpora: Kinotechnika, Handa Gote,

Veronika Resslová
nar. 1973 v Náchodě, žije a pracuje v Praze, zabývá se grafikou, sochařským portrétem, objektem, kresbou a malbou v prostoru a instalací.
členka skupiny socha 2.

malba na zdi

About the Artist 

Další fotografie 

Veronika Resslová: In-Out (5)instalace
Veronika Resslová: In-Out (4)instalace
Veronika Resslová: In-Out (3)instalace
Veronika Resslová: In-Out (2)vernisáž
Veronika Resslová: In-Out (6)instalace
Veronika Resslová: In-Out (7)instalace