školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Tomáš Hrůza – Přírodní motivy

Výstava fotografií
26.1.19.2.
Ne 19.2. - 1:18

26. ledna – 10. února.
Vernisáž 26. ledna v 18 h

Tomáš Hrůza patří k nejaktivnějším studentům atelieru fotografie FUUD UJEP v Ústí nad Labem. Jeho projekty zkoumají vztah mezi kulturním a přírodním, fotografii vnímá z pozice technického obrazu.

Svůj vystavovaný soubor "Přírodní motivy" Tomáš Hrůza vytvořil z velkoformátových fotografií zvětšenin rostlin, které vytrhl z původního přírodního kontextu, aby je podrobil (pseudo) vědeckému zpracování. Čistota a krása tvarů rostlin kontrastuje s "oproštěným" fotografickým přístupem. Počátečním impulsem k fotografování herbářových rostlin bylo reprodukování obrazů, kterým se Hrůza tou dobou zabýval. Z této činnosti si vypůjčil i techniku svícení – měkké na ploše rozptýlené světlo. Byliny ani stromy nejsou mezi sebou navzájem svázány žádným klíčem, až když jsou ve své obnaženosti pověšeny na zdi a vystaveny, mohou se opět stát předmětem nového zkoumání v nových souvislostech.

Projekt se skládá ze dvou součástí: rostliny v přirozeném prostředí a jejich následné "vytržení" a "katalogizace". Tyto dvě protichůdné roviny vytvářejí napětí, které ukazuje náš vztah k přírodě, rozpolcený mezi vědeckým přístupem a prožitkem.

Cyklus "Přírodní motivy" je dalším rozvinutím alternativního modelu zkoumání vztahu člověka a přírody a zároveň čerpá z fotografické tradice rozvinuté umělci již v minulosti (Blossfeldt, Becherovi, aj.)

Výstavní celek Tomáš Hrůza vytvořil na přelomu let 2004 a 2005 a zahrnuje celkem dvanáct fotografií o velikosti 80 x 130cm.

About the Artist 

Image 

Tomáš Hrůza