školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Projekce

Ondřej Vavrečka - Počátek a lev

Projekce filmu
St 10.3. - 20:30

Projekce posledního filmu Ondřeje Vavrečky.

Počátek a lev je experimentální dokumentární film o hledání počátku v zemi lva – v Česku. Scénářem k tomuto filmu je dvacet dva písmen hebrejské abecedy. Každé z nich představuje určitý obraz (například hlavu býka, dům, velblouda atd.). Tyto obrazy – ztvárněné různorodou skutečností naší země – se pak jeden po druhém ve filmu vynořují. Jelikož se film snímal v roce 2008, promítly se do něj též události "osmičkových" roků: 1918, 1938, 1948, 1968. Jsou do filmu vloženy podle toho, jak v kalendáři následují jednotlivé měsíce těchto událostí: únor, srpen, září, říjen... Osa a poloosa.

Ve filmu účinkují: kabalista (Ladislav Moučka), astrofyzik (Jiří Grygar), biolog (Jiří Sádlo), teolog (Milan Balabán), metalurg, rybáři, umělkyně (Karolína Heřmánková), hasiči, starosta (Tomáš Chalupa), velbloudi, babičky, politický aktivista (Jan Šinágl), Holanďánci, Čech (Vladimír Čech), učitelka, komparatistka (Vendula Neumannová), antikvář (Lubomír Samek), archeolog (Jiří Vávra), vzduchoplavci, polyglot (Jaroslav Formánek), maminka, speleologové, lukostřelec (František Hegedüs), děkan (Michal Stehlík), guru (Tomáš Pfeifer), gurmán, kustodka a alter ego. A další.

O.V. se zabývá převážně životem a světem kolem a uvnitř sebe. Pracuje převážně se slovy, zvuky a obrazy, například s 16mm filmovým formátem. Jeho práce nemívají většinou podobu definitivního filmového tvaru. Jde často o osobité představení, jejichž součástí jsou neobvyklé způsoby promítání. Kromě vlastní tvorby – např. Lípa třetího tisíciletí, Novosti dnja, Sedm uší zvířetníku.Těremin: tělo.mě.sto.p.ohyb: VOX (s Violou Ježkovou), cyklus Coagula, P-P (pleonasmus)(s Martinem Blažíčkem) – pracuje O.V také jako střihač (např. Záviš - kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance, režie Karel Vachek, Středoletní noci sen, režie Radek Tůma a d.). Studuje v magisterském stupni na FAMU.

About the Artist 

Další fotografie 

Ondřej Vavrečka
Počátek a lev
Ondřej Vavrečka, projekce
Ondřej Vavrečka, projekce