školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Pole/noc č.4

Křest nového čísla literárního časopisu a projekce filmu
St 31.3. - 20:00

Autorská čtení ze čvrtého čísla literárního časopisu POLE/NOC za hudebního doprovodu Jaroslava Kořána. Své texty přečtou: letoštní finalista Magnesie litery Pavel Ctibor, hlavní redaktor POLE/NOCI Martin Vlček, brněnský scénarista Milan Kaplan a další.

Projekce filmu VÝKLAD HORY NA KŘÍŽOVOU KRÁLOVNU
Dokumentární sonda do osudu lidí žijících v české pohraniční oblasti pod horou Hejšovinou. Nynější povaha česko-polského pomezí je nazírána prostřednictvím obyvatelky německé národnosti, která nebyla odsunuta, byť její vesnice zcela zanikla a Poláků, kteří místo pod horou po II. světové válce osídlili.
(24 min., DVCAM, námět: T. Martinec, kamera: M. Vlček, střih: H. Šípek, mix zvuku: Ivo Broum)

Revue POLE/NOC kontinuálně navázala na prvá dvě čísla samizdatu Kabantis/Visící Film založeného Martinem Vlčkem a Pavlem Ctiborem roku 1999. M. Vlček se inspiroval v tradici samizdatů, bibliofílií, či krátce vycházejících revuí zaměřených na výtvarné umění a literaturu.

Obsahem všech čísel byly texty kmenového básníka Pavla Ctibora, ale také dalších tvůrců ze Slezska, Moravy a Čech. POLE/NOC se ve svých počátcích chtěla přiblížit předválečným vzorům Le Grand Jeu (J. Šíma, R. Weiner) a českému REDu (K. Teige), avšak od samého počátku její obsah i formu ovlivňovaly finanční, technické i jiné limity. V dnešní době se dá říct, že téměř nikdo POLE/NOC nečte a tato revue má před sebou budoucnost bibliofilie s vloženými originálními tisky či fotografiemi, s cíleně malým nákladem pro úzký okruh zanícených čtenářů.

Prvá čísla Kabantisu/Visícího filmu jsou nyní dostupná také v internetové podobě na stránkách www.nostalghia.cz/kabantis.

Další fotografie 

Pole/noc č.4
Pole/noc č.4
Pole/noc č.4