školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Odlesky - Interaktivní audiovizuální instalace

Katherine Liberovskaya
9.6.30.6.
Út 8.6. - 21:00

Interaktivní audiovizuální kinetická práce významné kanadské umělkyně navozuje světelné prostředí plné pohybujících se stínů a odlesků kovových předmětů s kontemplativní atmosféru a nabízí hypnotický zážitek neustále se proměňující dynamické souhry světel, tlumených barev a perkusivní zvonivé hry. Instalaci tvoří zavěšené kovové objekty, sestavené podle jejich tvaru a zvuku, piezo mikrofony, pasivní mixer, zesilovač, reproduktory, elektrické ventilátory, barevná technická kamera a video projektor. Instalace využívá principy zpětné vazby: dva ventilátory pohybují kovovými objekty a indukují kontiunálně se proměňující projekci promítaného obrazu. Prostřednictvím zvuku, snímaného pomocí osmi piezzo mikrofonů na zavěšených objektech dochází zároveň k aktivaci minimalistické hudební kompozice, odkazující nejen k aktuálním tendencím generativní tvorby, ale například i k tradicím konkrétní hudby (musique concrete).

Jde o první větší prezentaci práce Katherine Liberovské v České republice. Dílo bylo vytvořeno původně pro Associazione Non Profit per la Promozione delle Ricerche Artistiche v Milaně.

Součástí výstavního projektu je také videoprezentace děl na monitoru, na kterých Liberovskaya spolupracovala s řadou hudebníků a performance, ke které Katherina Liberovskaya pozvala newyorského skladatele a hudebníka Al Margolis/If,Bwana a pražského zvukového umělce Martina Janíčka.

Představení se koná 17. června ve 20.hodin.

Katherine Liberovskaya je audiovizuální umělkyně, žije v Montrealu a New Yorku. Od konce 80. let se zabývá experimentální videotvorbou. Je autorkou mnoha jednokanálových videí, video instalací a video performancí, které byly prezentovány po celém světě. Spolupracuje často s hudebníky a zvukovými umělci jako například Phill Niblock, Al Margolis/If,Bwana, Hitoshi Kojo, Zanana, Anne Wellmer, David First a David Watson. Od roku 2003 se věnuje také živé performaci s obrazem. Spolupracovala například s umělci jako Margarida Garcia, Barry Weisblat, o.blaat, murmer, André Gonçalves, Monique Buzzarté, Anthony Coleman, Shelley Hirsch, Giuseppe Ielasi, Renato Rinaldi, Audrey Chen.

Působí také jako kurátorka výstav a festivalů (Studio XX, Montreal,Espace Vidéographe, Montreal and Experimental Intermedia, NY a sérii OptoSonic Tea na kterém spolupracuje s švýcarskou multimediální umělkyné Ursulou Scherrer.

Výstava je připravena ve spolupráci s Experimental Intermedia New Yorku a Gentu.