školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

Ora pro Nobis a Oldřich Janota

akusticky s ansámblem
Pá 4.6. - 21:00

Ora Pro nobis - koncert Oldřicha Janoty

Janotovi se v písničkách složených pro CD Ora pro nobis, (které si vydal s respektem v roce 2009 ke svým narozeninám), vrací téměř vše, co v jeho tvorbě bylo tak neopakovatelné a výjimečné - elegické, minimalistické, melodické písně, podbarvené osobitou reflexí naší magické reality a schopností číst textury ukryté pod zdáním všednosti.

Lubica Christophory, Tereza Podobská, Nika Janotová - zpěv, Romana Šilhavá - zpěv, housle, Sebastián Janota - klarinet, Ivan Beirhanzl - kontrabas, Oldřich Janota - akustická kytara, zpěv.

V sedmdesátých a osmdesátých letech Oldřich Janota (básník, prozaik, hudebník, poutník, narozen 1949) hrál s Jakubem Nohou, později s experimentální šramlovou kapelou Mozart K., nebo s artistními kytaristy Pavlem Richterem a Lubošem Fidlerem. V devadesátých letech opustil hermetické texty a minimalistickou hudbu a vydal se za experimenty s hudbou (téměř) vážnou. Ke své písničkářské éře se vracel jen výjimečně. Určité období spolupracuje s Irenou a Vojtěchem Havlovými a nahrál neprávem opomíjené nadžánrové CD se skupinou "Jiná rychlost času".

Později se vrátil k sólovému vystupování a poutnickým cestám po české kulturní kotlině. Dnes se občas setkává s bývalými kolegy, ale těžištěm jeho koncertů je neokázalý zpěv a klouzavý, úsporný doprovod na akustickou kytarou. V roce 2000 získal za celoživotní přínos prestižní cenu kritiků "Žlutá ponorka", při kteréžto příležitosti byl z neznámého důvodu označen jako "muž, který prochází zdí", přestože jej nikdo při této činnosti neviděl. V roce 2009 vydal sbírku krátkých zápisků s názvem "Neslyšící děti", ale jeho dlouho očekáváná básnická antologie, připravovaná pro nakladatelství Torst je doposud ve stavu zrodu.

Na stránkách www.oldrichjanota.com najdete řadu pozoruhodných dokumentů, textů, fotografií a odkazů k tvorbě autora, jehož hudební a literární tvorba je zároveň vzácně aktuální i mimočasová. Naštěstí jako skoro vždycky nesnadno zařaditelná do konfekčních šuplat šoubyznisu. Snad proto zůstavající na kraji.

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 50 Kč

Oldřich Janota_Pro Nobis_1, foto: Jan Bartoš

About the Artist 

Další fotografie 

Oldřich Janota, ORA pro Nobis, foto: archiv autora
Oldřich Janota, Boskovice, foto: archiv autora
Oldřich Janota, Lipnice, foto: archiv autora
Ora Pro Nobis, plakat, foto: archiv autora
Oldřich Janota_Pro Nobis_3, foto: Jan Bartoš