školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

The International Nothing

Kai Fagaschinski / Michael Thieke
Po 20.9. - 22:00

Duo The International Nothing vzniklo v roce 2000 a od roku 2003 se zabývá výhradně vlastními (společnými) kompozicemi. V jejich skladbách oba klarinety splývají do jediného zvuku, který ale díky jemnému užívání polyfonie a diferenčních tónů místy zní jako více nástrojů najednou. V raných skladbách hodně pracovali s dlouhými nepřerušovanými tóny, později začali pronikat hlouběji do detailů každé fráze a využívat složitější formy. Jejich hudba působí delikátně a vyrovnaně. Přestože je někdy kladena do souvislosti s elektronickou hudbou, je hraná čistě akusticky.

Druhé album dua, Less Action, Less Excitement, Less Everything, vyšlo na jaře 2010 v japonském hudebním vydavatelství Ftarri. Vystupovali mimo jiné na festivalech Donaueschinger Musiktage (2007), Konfrontationen (Nickelsdorf 2008), Seattle Improvised Music Festival (2009), Experimental Intermedia (New York 2009), Maerzmusik (Berlin 2009) a Expozice nové hudby (Brno 2009).

„Mistři tonality Kai Fagaschinski a Michael Thieke hrají na svém druhém albu pouze na své dva klarinety bez hostujících hudebníků a vytvářejí bohatou opulentní hudbu plnou napjatých témbrů.“

Kai Fagaschinski je klarinetista a skladatel usazený v Berlíně. Zaměřuje se na jemnou muzikálnost zvuků a hluků. Jeho hudba pramení v abstraktnosti, z níž vyrůstá rafinovaná expresivita premelodických kvalit. Pohybuje se na hranici mezi kompozicí a improvizací a vybírá si spíše dlouhodobé spolupráce. S Klausem Filipem působí v duu Los Glissandinos (CD: stand clear, Creative Sources 2005), s Michaelem Thiekem v klarinetovém duu The International Nothing (CD: mainstream, ftarri 2006), v písňovém projektu The Magic I.D. s Christofem Kurzmannem, Michaelem Thiekem a Margareth Kammerer (CD/LP: till your breath gives out, Erstwhile 2008), s Gunterem Schneiderem a Barbarou Romen v Here comes the sun, opět s Christofem Kurzmannem v Kommando Raumschiff Zitrone (CD: first time ever i saw your face, Quincunx 2006), v duu s Burkhardem Stanglem (CD: Musik - Ein Porträt in Sehnsucht, Erstwhile 2009), s pianistou Chrisem Abrahamsem, s kontrabasistou Georgem Cremashim aj.

Michael Thieke se v současné době podílí na několika projektech, které se zaměřují na různé protichůdné aspekty jeho hudebních zájmů. Od vedlejších linií jazzu a free jazz přes plně komponované skladby až po hudbu soustředěnou na tiché hlukové zvuky. Mimo jiné působí v: Michael Thieke Unununium (Luca Venitucci akordeon a piano, Eric Schaefer bubny, Derek Shirley basa, CD: where shall i fly not to be sad, my dear?, charhizma/2006, rozšířená verze s Martinem Siewertem na kytaru, Christianem Weberem na kontrabas a Stevem Heatherem na bubny), The International Nothing (klarientové duo s Kaiem Fagaschinskim, CD: mainstream, ftarri 2006), The Magic I.D. (Christof Kurzmann, Kai Fagaschinski & Margareth Kammerer, CD/LP: till your breath gives out, Erstwhile 2008), Hotelgäste (Derek Shirley baskytara, Dave Bennett kytara, CD: flowers you can eat, schraum/2005), Nickendes Perlgras (Michael Anderson trubka, Eric Schaefer bubny, CD: Die hintere Vase, Jazzhausmusik/2000 a meat hat, konnex/2005), TGW (Christian Weber baskytara, Michael Griener bubny, CD: -- ayler records/2007).

International nothing

Mediálním partnerem koncertu je Radio 1 (www.radio1.cz)

Vstupné: 100 Kč – Snížené: 80 Kč