školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

Hugh Livingston

Please Be Seated-Koncert, performance, workshop
Čt 16.9. - 21:00

Hugh Livingston (zvukový umělec a hráč na violoncello z Kalifornie) zve na čtvrtek 16.září veřejnost a praktikující hudebníky k účasti na improvizaci-performanci - instalaci, nazvanou "Posaďte se, prosím". Inspiroval se "hudbou jako vybavení bytu" Erica Satieho (”musique d’ameublements”), kdy skladba zahrnovala ve své struktuře okolní domácí zvuky, jako je hostina, přicházející hosté a venkovní hluk pronikající okny do místnosti. Livingstonův koncept pracuje ze zkušeností prostorového ambientního zvuku, ale navíc nabízí možnost zakusit pozici hráče v souboru a slyšet hudbu celým tělem, taktilně.

Instalace sestává z několika rezonujících židlí, ke kterým jsou připojeny reproduktory - transducery, napojené na počítač, kde je elektronicky komponována hudba v reálném čase. Paralelně probíhá improvizovaný hudební set, kde Hugh Livingston spolupracuje s Jaroslavem Kořánem a několika dalšími místními hudebníky.

Zvukový umělec, hráč na violoncelo a skladatel Hugh Livingston se pohybuje na hranicích hudby, performance, akustických umění, zkoumá nové kvality hudebních nástrojů i elektroniky je autorem neobvyklých oper a zvukových instalací. Jeho hudba spojuje prvky Lachenmanna, Xenakise a Feldmana. Absolvoval studium současné hudby na California Institute of the Arts, na University of California San Diego a na University of Yale, kde získal cenu the Yale Bach Society Prize. Zabývá se prostorovým zvukem, improvizací, elektroakustickou hudbou, vlivy asijské, zvláště japonské a čínské muzikality na euroamerickou hudbu.

Hugh představí také svůj probíhající projekt CelloHouse Slavonice 2010, který připravil pro Centrum pro budoucnost ve Slavonicích. Hudebníci a umělci se zde zůčastní týdenního semináře o nové hudbě, improvizaci a zvukových instalacích.

Hugh Livingston a Jaroslav Kořán, koncert

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 30 Kč