školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Dílna Diskuse Koncert

Marold Langer Philippsen - Streetmusic three

Radio workshop - koncert
29.4.30.4.
So 30.4. - 21:30

Streetmusicthree

Koncert pro Musique concréte, hlas & kytaru a videoprojekci

koncept: Maroldl Langer Philippsen

19:30 Komunikační prostor Školská 28


Dvoudenní tvůrčí dílna je zaměřena na seznámení s možnostmi, nástroji a strategiemi, které využívají například umělci, nebo kulturní aktivisté, intervenující do veřejného prostoru pomocí komunitních rozhlasových médií. Pro účast na dílně není třeba předcházející znalost s vysílací technikou, atd. Je určena pro studenty, kulturní aktivisty, umělce, hudebníky, pro každého, kdo chce zasáhnout do dialogu o veřejném prostoru a zajímá se o to, jak se veřejnost může této debaty aktivně zčastnit.

Komunitní rozhlas tzv, třetí sektor, jako umělecká forma není závislý ani na státních, ani komerčních institucích a luxusně vybavených studiích. Naopak používá dostupných, levných technologií, je mobilní, zaměřeno lokálně. Nemá většinou zaměstnance, ale tvoří jej otevřená komunita umělců, nadšenců a dobrovolníků.

Nezisková komunitní média hrají v západoevropských zemích důležitou roli prostředníka v procesu sociální a kulturní inkluze.. Spektrum rozhlasového vysílání by se mohlo rozšířit o tzv. občanská média. Součástí dílny je debata o komuntnchi médiich v ČR ve srovnání se západní Evropou.


Předpoklady: částečná znalost angličtiny, nebo němčiny.

Pomůcky: Jakýkoliv nástroj na nahrávání zvuku, kaze'ták, digitální rekordér, digitální kameru, mobilní telefon s možností nahrávat zvuk.

Dílna je zakončena koncertem společným vystoupením a internetovým vysíláním v sobotu večer, místo vysílání bude určeno společně během začátku dílny.

Program:
pátek setkání: Komunikační prostor Školská 28 v 10 h.

0. Na úvod ukázky některých z Philippsenových rádio intervencí
1. diskuze nad příběhem pro dočasnou rádiovou stanici ve veřejném prostoru
2. testování nástrojů na nahrávání: rekordéry, nebo mobilní telefony na vysílání: FM vysílač
3. diskuze nad místem odkud vysílat
4. první expedice na místa odkud vysílat
5. editace / kompozice signálu pro rozhlasovou stanici

Sobota

6. feedback
7. druhá cesta
8. vysílání
9. archivování
10. živý přenos koncertu

Marold Langer-Philippsen se narodil v roce 1964 v Mnichově.Pracuje v obasti time-based arts, zabývá se sociálním, sensorickým media designem, zajímá se hlavně o veřejný prostor. Je autorem řady divadelních her, píše poezii a je autorem experimentální tvorby pro rozhlas (například ORF/BR/HR/NDR, Ars Electronica Linz (2002-10), spolupracuje s řadou nezávislých rádií v západní a střední Europě. Jeho projekty byly realizovány v Berlině, Bochumi, Bordeaux, Bratislavě, Desavě, Haifě, Halle, Ljubljani, Melbourne, Mnichově, Paříži, Rize, Rimini, Římě, Vidni, Wittenbergu, Curichu, ad.

Marold je iniciátorem a autorem řady projektů, kde živá performance, internetové, nebo dočasně operující FM rozhlasové vysílání hraje důležitou roli. V posledních letech realizoval napříkad: radiomaya (2010) rozhlasový projekt pro transmediale 2010; “[funk]” (2009/10), kolektivní scéna a rozhlasová hra o městě Desava, (připraveno ve spolupráci s Bauhaus Dessau, Anhaltisches Theater Dessau a German Federal Cultural Foundation); “RAETERADIO” (2008), vyhlášení sovětské republiky 1918/2008 (oceněno Kurt-Eisner-Preis); “AN-GELA.DE”: participatorní projekt s mladými lidmi o netradičních formách politiky pro divadlo Thalia Theater v Halle.

http://87.230.9.193:8000

evening stream:

live stream: livestream.com/lemurie.
http://soundcloud.com/mlp/radiomlejn-radiomill-live

Vstupné: 300 Kč – Snížené: 150 Kč