školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

I treni inerti - Ruth Barberán / Alfredo Costa Monteiro

Hudba bez ornamentů
So 21.5. - 21:30

Trio improvizované hudby s palindromem v názvu I treni inerti (volně lze přeložit jako “netečné vlaky”) založili v roce 2001 Ruth Barberán, Alfredo Costa Monteiro a Matt Davis, od roku 2003 vystupují jako duo. Skupina hraje hudbu bez ornamentů, v níž hlavní roli hraje ticho. Ticho jako součást procesu vnášení pomlk, které jsou nezbytné pro dosažení minimálních pomíjivých zvukových světů. Jejich přístup se zaměřuje na harmonii, vibrace a akustickou rezonanci. Představuje neustálé přecházení mezi slyšitelným a nerozeznatelným, soukromým a sdíleným, statickým a proměnlivým, mezi tichem a přítomností.

Ruth Barberán - trubka
Ruth Barberán (nar 1966) je audiovizuální umělkyně kombinující práci se zvukem (za použití trubky a amplifikovaných objektů) s videotvorbou. Na volnou improvizaci se začala soustředit poté, co se v roce 1999 stala členkou barcelonského kolektivu IBA (Improvisers of Barcelona Association). V současné době hraje ve dvou stálých uskupeních: v duu i treni inerti a triu s Ferranem Fagesem a Alfredem Costou Monteiro. Kromě toho často spolupracuje s hudebníky jako jsou Pablo Rega, Dorothee Schmitz, Guillermo Torres a Margarida García.

Alfredo Costa Monteiro - akordeon
Nar. 1964, žije a pracuje v Barceloně, hraje na akordeon, elektrickou kytaru, gramofony, elektroakustické přístroje a rezonující objekty. Studoval sochařství a multimédia v Paříži u Christiana Boltanskiho. Do Barcelony se přestěhoval v roce 1992 a svou práci od té doby dělí mezi výtvarné umění, vizuální poezii a zvuk. Jeho instalace i zvuková tvorba sdílejí low-fi charakter a vyznačují se zájmem o nestálé procesy, při nichž zacházení s objekty jako nástroji a nástroji jako objekty nese silný fenomenologický aspekt. V letech 1998-2006 byl členem nezávislého kolektivu současného umění 22a, v letech 2001-2006 improvizačního kolektivu IBA. Spolupracuje s mnoha umělci, pravidelně hraje s Pascalem Battusem, Michelem Donedou a Timem Olivem a v uskupeních Cremaster (s Ferranem Fagesem), i treni inerti, Octante (s Ferranem Fagesem, Ruth Barberán a Margaridou Garcia), Atolón (s Ferranem Fagesem a Ruth Barberán), Tellus (s Pilarem Subirà) a Monolith (s Juanem Matos Capotem).

Vstupné: 100 Kč – Snížené: 80 Kč