školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Dílna Přednáška

Vaření knih I

Kurz kreativního vaření s Marcusem Bergnerem
Pá 23.9. - 20:00

Vaření knih: série gastronomických workshopů s literární příchutí.

Pan Bergner začne kurzy vaření úvahou o pěti smyslech a o odvěkém sněním o šestém, například u Rimbauda. To nám poskytne vhodnou záminku pro prolegomenu do tajemnství tvůrčího kuchyňského umění. Poezie věcí Francise Pongea sestává z imaginarních pokrmů a obzvláště jeho popisy chleba nabízejí jedinečnou evokaci o bytostném propojení života a kulinářství. Příprava polévky z mandlí a tvorba nebývalých druhů desertů budou propojeny s vhodnými pasážemi citovanými z textů Rabelaise a Cervantese. Kontext dílny je ovšem zcela vegetariánský a v jeho průběhu nebude pozřeno žádné zvíře.

Série kulinářských dílen je inspirována literárními a metaforickými významy anglické fráze "Cooking the books". Každý jednotlivý workshop bude vycházet z literárních odkazů, hledisek a perspektiv, jejichž cílem je znovuobjevit zapomenuté a speciální kulinární procesy a recepty. Může sestávat v metodice připravy jednoduché polévky, salátu,nebo jiného pokrmu.

Kurz bude reagovat na interpretaci, nebo des-interpretaci různých literárních inspirací (François Rabelais, Georges Perec, Jaroslav Hašek, Ladislav Klíma, WIrginia Wolf, Thomas Pynchon, atd).

Účastnící si mohou přinést případně svoje vlastní potraviny a ingredience pro jednotlivé dílny.

součástí dílny je společná večeře.

Informace a přihlášky: marcusbergner@hotmail.com

Účastnický příspěvek na jednu dílnu 100 Kč

Marcus Bergner se narodil 1956 v Melbourne, velkou část svého života prožil v Římě a Londýně. Po absolutoriu uměleckých studií na Victorian College of Arts byl na přímluvu švýcarského umělce Dietra Rotha přijat na uměleckou akademii v německém Braunschweigu, kde v letech 1981-83 studoval experimentální film a malířství. Natočil více než 20 experimentálních filmů znamých v Evropě, Austrálii i Americe. Od poloviny 80.let člen australské skupiny fónické poesie a performance Arf Arf jejíž tvorba zahrnuje více než sto jevištních představení nejrůznějšího druhu. Skupina podnikla dvě rozsáhlá turné do osmi evropských zemí, existuje řada publikovaných materiálů, nahrávek a rozhlasových pořadů. Marcus Bergner se rovněž podílel na vzniku experimentálního dokumentu The Thread of Voice inspirovaného tvorbou skupiny. V současnosti se zabývá v rámci postgraduálního studia na Melbourne University a Victorian College of Art výzkumem intermediálních vztahů mezi experimentálním filmem a experimentální literaturou, současnou výtvarnou tvorbou a novými estetickými teoriemi.

Vstupné: 100 Kč

marcus bergner, cooking 1

About the Artist 

Další fotografie 

Peter Breugel starší, Vesnická svatba
Gargantua, Gustav Doré
Holandské zátiší se sýry
Holandské zátiší s ovocem
Surface, Marcus Bergner, filmstill
marcus bergner, cooking 1
marcus bergner, cooking 1