školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Šedý pokoj Hlavní Galerie

Matěj Smetana

Antika II.
2.11.2.12.
Út 1.11. - 1:18

Prostorová instalace volně navazuje na sérii fotografií "Antika" z roku 2010. Odkazuje mimo jiné k tradicím antické architektury.

Ahoj,

posílám Ti popis výstavy. Zdálo se mi zajímavé použít antiku jako volnější otevřené téma; sice volně navazuje na sérii fotografií vystavených tento rok ve Svitu, ale dohromady s nimi moc nesouvisí. Vlastně se jedná o prezentaci jednoduchých forem, odkazujících k řecké antice jako k místu a období, které chápeme dneska jako základy evropského chápání geometrie, matematiky a architektury.

Výstava je kombinací instalace, videa a digitálního tisku. Nevím jestli jste někde viděli tu prostorovou hvězdu, kterou občas používám (jestli ne, když tak se podívejte na www.matejsmetana.com). Rozhodl jsem se, že ji použiju ještě jednou, ale tentokrát v trochu jiné podobě. Představ si, že bys z této prostorové hvězdy vypustil každou druhou stěnu tak, aby vznikla soustava dvanácti stejných trojúhelníků, dotýkajících se vždycky rohem a nikdy celou hranou. Tahle soustava trojúhelníků utváří podobu prostorové hvězdy, instalace se zřejmě bude jmenovat Eukleides. Rozměr hvězdy bude až ke stropu cca. 3x3x3m. Trojúhelníky budou z pevné textilie (barevnost zatím nevím, ale nijak výrazná), spojené v rozích vždy spojovacími kroužky skrz kovem ohraničené dírky; cípy hvězdy budou napnuté - 3 k zemi a 3 ke stropu. Instalace bude díky textilii dost váhově lehká a snad ne ani moc náročná na instalaci, hvězda by se měla přirozeně napnout chycením za jednotlivé rohy na háčky, přivrtané na hmoždinky do stropu a země.

Ve zbylém prostoru menším než polovina galerie dále bude video. Třeba by se vedle hvězdy vešla i projekce místo televize. V telce bude ve smyčce běžet video s názvem Továrna 1. Jedná se o "továrnu" na abstraktní geometrické tvary, kde se postupně tvoří a spojují jednoduché geometrické útvary do složitějších. Celá výroba probíhá na jedné obrazovce (bez průjezdu kamerou a zoomování), jen bílé čáry na černém nebo černé na bílém, ještě si nejsem jistý, co je lepší. Konkrétně budou vznikat geometrickou cestou pomocí kružnic a trojúhelníku vždy dvě úsečky ve zlatém řezu, z nichž se budou postupně sestavovat pentagramy a odjíždět pryč.

Myslím že to i souvisí s některými mými staršími pracemi - jednak s návody na základě vzhledu a podoby animace, druhak s pracemi jako třeba hradčanoid, kdy zkouším užívat známé symboly se složitějším kontextem tak, aby jejich kontext byl mnou ignorovaný.

Poslední vystavená věc je velký tisk 3m na výšku, 90cm na šířku, bez názvu, pověšený hned od vchodu vpravo od stropu na zem. Bude to asi 2-metrová plotrová kresba na bílém rýsovacím papíře (jako používají na výkresy architekti nebo geodeti) s prázdnými půlmetry nahoře a dole. Je to v tenkých černých čarách bez perspektivy provedený architektonický nákres bizarní antické stavby. Je možné si ji představit jako výškový barák s několika desítkami pater, kdy jednotlivá patra jsou tvořena antickými dórskými sloupy a kamennými podlahami. Střecha je podobná Athénskému Parthenónu, ale bez ozdobných výjevů. Je to taková utopická představa, antická libovolně variovatelná architektonická soustava v určité absurdní podobě.

Matěj Smetana, Praha říjen 2011

Připraveno ve spolupráci s Asociací MLOK.

zlatý řez 4

About the Artist 

Attachment 

Další fotografie 

Matěj Smetana, Podzimní zoom, fotografie, 2010
zlatý řez 1
zlatý řez 2
zlatý řez 3